maanantai 7. huhtikuuta 2014

Villimpää nyhtöpossua - revittyä villiskaa


Jee, nyt tuli hyvää nyhtöpossua villisiasta. Inspiraation ja ohjetta otin tietenkin Campasimpukalta, nyhtöpossusanan äidiltä. Tämä ohje (tai siis sen oikea muoto) on kiertänyt nyt useammassakin blogissa viime viikon aikana, mikä ei ole yhtään ihme. Chipotleja  on käytetty ahkerasti siellä sun täällä, olikohan se Nanna jonka mina näin ensimmäisenä niitä hehkuttavan, ainakin tuolla. Onneksi chipotleja tomaattisoosissa saa nykyään Suomestakin helposti (ainakin meillä Prisman texmex-hylly); ei olisi miehen matkalaukkuun säilyketölkkejä mahtunut painonsa puolesta yhtään, kuivattuja savujalapenoja sen sijaan mahtui hyvin. Minulla ei ollut kaapissa tietenkään mitään ohjeen vaatimia cola-juomia, joten käytin nesteenä vettä, pH:n säädin etikalla ja makeuden fariinisokerilla. Muu maku tuli mausteista, sipulista ja chileistä.
Ennen murskaamista

villisian etulapa (kai n. 2 kg)
2 rkl maple-jalapeno-mausteseosta (tai mausteita, suolaa)
4 sipulia
½ prk chipotle-chiliä adobados-soosissa
1 l vettä
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
loraus soijakastiketta (ehkä 2 rkl)

Mausta liha haluamallasi tavalla. Minulla oli nyt Arizonasta ostettua maple-jalapeno-mausteseosta pari rkl, sen voisi hyvin korvata kuivatulla chililllä, vaahterasiirapilla, pippurilla ja suolalla. Laita liha uunivuokaan, pilko sipulit mukaan. Lisää ½-1 prk chipotle-chiliä (pakasta loput jos et käytä koko purkkia), vesi, etikka, sokeri ja soijakastike. Peitä vuoka foliolla ja paista 150 asteessa n. 5-6 tuntia. Käännä liha puolessa välissä paistamista.

Revi liha haarukoilla lautaselle, ota chilit ja sipulit talteen ja siivilöi liemi. Murskaa chilit ja sipulit haarukalla, lisää vähän lientä ja sekoita seosta lihan kanssa. Tai syö liha sellaisenaan ja lusikoi chilejä erikseen. Anna liemen jäähtyä, kuori rasva pois pinnalta. Sekoita lientä tarvittaessa lisää lihan joukkoon, pakasta loput liemestä jatkokäyttöä varten. Siitä tuli aivan ihana, tulinen ja savuinen hyvä liemi josta on moneksi.

Liha syötiin guacamolen, salsan ja ranskankerman kanssa tortillalätyillä. Maanantaikin voi olla ihan jees :)

Korianteri puuttuu kuvasta

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Heittäydyit ihan villiksi maanantain kunniaksi!

Merja kirjoitti...

Villin kuuloista! Mistä sait villisikaa? Olin jo ihan chipotlepuutteessa, kunnes eilen löysin paikallisesta Punnitse ja säästä -kaupasta purkin!

Ulla kirjoitti...

Vau, melkoisen villi maanantai!

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, täytyyhän sitä joskus...

Merja, meillä mies metsästää, eli sitä kautta olen saanut lihan.

Ulla, sanopas muuta :) Ja ettei kenelläkään jää epäselväksi, niin lihahan tehtiin sunnuntaina, niin jäi aikaa laiskotella työpäivän jälkeen, ei tarvinnut pahemmin huhkia keittiössä.