maanantai 21. huhtikuuta 2014

Palstatyöt aloitettu

Toissapäivänä kylvin salaatteja, persiljaa ja tilliä pihan kasvulaatikkoon, jonka peitin harsolla. Muokkasin toisen laatikon valmiiksi odottamaan lehtikaalin kylvöä, saa kulua vielä ainakin pari viikkoa ennen kuin kylvän ne, ja kuukausi ennen kuin kylvän lehtikaalit palstalle. En lannoittanut salaattilaatikkoa ollenkaan, kylvin nyt siihen laatikkoon, jossa viime vuonna kasvatin lehtikaalien rankoja. Olettaisin, etteivät ne vieneet paljoakaan ravinteita siitä hevosenkakasta mitä sinne viime vuonna levitin.


Eilen aloitin työt palstalla, muokkasin yhteensä seitsemän penkkiä kylvökuntoon. Tai oikeasti muokkasin kuusi ja esikoinen, 9½ v, teki yhden. Aloitin hyvästä osasta palstaa, eli sellaisesta, jossa pärjää jo talikolla. Sitä osaa on jo reilu kolmasosa palstasta, aika kiva, eihän tässä ole kuin joku 5 v mennyt. Levitän vielä noihin penkkeihin kanankakkaa, ja sitten niihin tiukempiin penkkeihin myös turvetta, jos niihin pystyisi talikolla seuraavan viiden vuoden sisään. Tarkoituksena on pärjätä lapiolla/talikolla kokonaan, ja tehdä maa kylvökuntoon pikkuhiljaa tässä seuraavan kuukauden aikana. Se mikä tuntuu yllättävän joka kevät, on se että kuinka puhki sitä onkaan ensimmäisillä kerroilla kun maata kääntää.


Raparperi on nyt tässä vaiheessa. Valitettavasti siinä juuressa on taas sellaisten kokonaan keltaisten muurahaisten pesä. Muurahaispesä vaikuttaa selvästi raparperin kasvuun, käytännössä raparperi ei ole levinnyt yhtään, ja tekee vain yhden pienen sadon koko kesänä. Onko kenelläkään hyviä ehdotuksia miten noista muurahaisista pääsee eroon?


Lipstikka alkaa pienestä, ja loppukesästä siinä on sellainen puska, ettei tiedä mihin kaikkeen sitä saa upotettua. Siemenpenkin palsternakoissa on hyvät alut, porkkanoita ei vielä näy. Valkosipulit ovat n. 5 cm varsilla, samoin ruohosipuli. Ruohosipulia voi alkaa varmaan viikon sisään jo keräämään, aika hienoa.

Eläköön mustat kynnenaluset ja karheat kädet!

ps. Käytin toissapäivänä viimeiset sipulit. Melkoisen omavarainen olen siis ollut, ei tässä mene enää kuin pari kuukautta, niin alkaa taas omaa sipulia saada.

5 kommenttia:

Lezzie kirjoitti...

Lipstikan olen kuivanut ja käyttänyt mausteena. Sehän korvaa kokonaan lihaliemikuution käytön. Sipulit ovat mullakin riittäneet ihan tähän asti. Tuohon raparberijuttuun ei ole mitään neuvoja. Meillä ei tuota muurahaisongelmaa ole havaittavissa.

Ulla kirjoitti...

Mustat kynnenaluset ja karheat kädet täälläkin. Kyllä ne sitten joulun tienoilla taas ovat esittelykunnossa :-D

sauvajyvänen kirjoitti...

Lezzie, minä pakastan lipstikan keittoja ja liemiä varten, minusta maku säilyy paremmin niin kuin kuivattuna. Mutta kun lipstikkaa tulee ämpärikaupalla, ei kaikkea saa silti käytettyä :D

Ulla, joo, tai ainakin hiihtolomaan mennessä...

Sataa Ropisten kirjoitti...

Jaahas nyt tulee sitten lipstikka hankittavien listalle! Ehkä ens vuonna, ruohosipulia olen maistellut kasvimaalla kulkiessani. Vielä en ole raaskinut ottaa salaatin joukkoon.

sauvajyvänen kirjoitti...

Sataa Ropisten, kiva kun löysit tänne. Lipstikka on ihan parhaita pensaita mitä on, suosittelen sitä kyllä joka pihaan :)