keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Kasviskeskiviikko

Tulevan kesän kasvisruokaa: maissi kasvamassa

Sain lopultakin läpi kasvipäivän niiden meidän kalapäivien, keittopäivien ja jälkkäripäivien lisäksi. En kerro että kuinka kauan tässä meni, mutta ei se mitään haittaa, olen tyytyväinen että vihdoinkin ajatus kelpasi. Keskiviikko sopi hyvin kaikille, joten nyt ainakin jonkin aikaa on tarkoitus syödä lihatonta ruokaa keskiviikkoisin. Toiveissa oli ainakin juustoista sosekeittoa, lehtikaalikeittoa, kasvispihvejä kvinoasta, miehen lempikasvispihvejä ja sienikeittoa. Viimeinen ei tosin kelpaa perheessä y-kromosomin kantajille, mutta keksitään heille jotain muuta silloin kun minä ja esikoinen haluamme sienikeittoa. Niin, ja miehen mukaan hernekeitto on kasvisruokaa (hih). Ja sitten lasten toiveissa on vielä jotain muuta HYVÄÄ kasvisruokaa (saa vinkata).

Tänään aloitin tattirisotolla, eli sellaisella versiolla jossa ei ole viiniä (lapset eivät tykkää viinin mausta). Esikoinen tykkäsi todella paljon, sanoi sen olevan uusi lempiruoka. Minä iloitsin, sillä tähän asti parmesan on ollut se kompastuskivi risotossa, mutta olen systemaattisesti tarjonnut sitä pastan kanssa, ja nyt se olikin muuttunut uudeksi herkuksi! Hän halusi oppia heti risoton teon, ja niinpä teimme ruuan yhdessä. Tämä risotto ei ehkä ollut ihan oikeaoppinen kasvisruoka (eikä risottokaan, tiedän, koska kerma), sillä liemenä minulla oli jänislientä, mutta olimme kuitenkin sitä mieltä että risotto kelpasi meillä kasviruuaksi.

Uusien, minusta ihan järkevien ja ennen kaikkea sallivien, ravintosuositusten mukaan kaiken perusta on kasvikset, vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät. Ja sen päälle aletaan rakentaa muuta sisältöä, unohtamatta niitä sattumiakaan (hih taas). Ja punaisen lihan määrää pitäisi vähentää. Minä olen aina miettinyt, että lasketaanko riistalinnut punaiseksi lihaksi vai menevätkö ne vaaleana lihana, vaikka eivät väriltään vaaleaa olekaan. Huomasin muuten ilokseni, että Johanna Mäkelä on Martat-lehdessä kolumnistina. Ja että Kuluttajaliiton vetämä hanke Syö hyvää on pitkästä aikaa todella kiinnostava ja onnistunut juttu, jota seuraa mielellään.

4 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Me voitaisiin myös ottaa tällaista ajatusta käyttöön, mutta niin, että tekisin vain lihatonta, en ole perehtynyt varsinaiseen kasvisruoanlaittoon juurikaan ja saattaisin tehdä just sen, että lorauttaisin lientä tai kermaa... Mutta tietysti jos oikeasti pitäisi kokata kasvisruokaa, ottaisin selkoa :)
ps. terveisiä humppasaksasta, kotona ollaan!

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, sellaisena se meilläkin on, siis lihattomana. Ei missään nimessä vegaanista, ja liemikin on mitä on, oman perheen kesken se ei ole tarkkaa. Mutta siis sellaista ruokaa, missä ei ole lihaa eikä kalaa, se on meillä kasvisruokaa, ja sellaisessa käytän vege-tägiä.

Nienna kirjoitti...

Koitas Vihreässä Langassa ollutta sienipastaa: meillä meni täydestä kuin väärä raha lihansyöjään ;) http://www.vihrealanka.fi/teemat/taivaallinen-sienipasta

sauvajyvänen kirjoitti...

Pitää laittaa resepti ylös, kiitos :)