lauantai 1. helmikuuta 2014

Chilit kylvetty


Sain vihdoinkin kaikki chilit kylvettyä. Tämä on aikaisemmin kuin aiemmin olen uskaltanut laittaa, mutta nyt luotan että pärjään kasvulamppujen kanssa. Viileää meillä edelleenkin on, joten jätän chilit nyt alkuun tuohon keittiön lämpimimmälle paikalle, jos se auttaisi itämiseen. Siirrän laatikot sitten lamppujen alle kun taimet ovat puskeneet pintaan. Laitoin samalla muutamaa yrttiä itämään, yleensä en ole ollut kovinkaan onnekas jos olen laittanut ne näin aikaisin kasvamaan, mutta katsotaan jos tänä vuonna onni kääntyisi. Tai sitten vaan suosiolla uusi yritys vähän myöhemmin.

Chilit ja tomaatit kylvän aina purkkiin, jossa on 2/3 tavallista multaa, ja päällimmäinen 1/3 on kylvömultaa. Näin siemenet saavat itää hiekkaisemmassa kylvömullassa, mutta juuret pääsevät vähän ravinteikkaampaan multaan kunhan kasvavat riittävän syvälle. Ei ole niin kiire siirtää taimia isompaan purkkiin sitten myöhemmin.

Tänä vuonna kylvin 20 erilaista chili-lajiketta. Tällä(kin) kertaa kaikki siemenet oli tilattu Fataliiltä. Minä suosin aika mietoja lajikkeita, niitä on helppo käyttää tuoreena sellaisenaan, ja ruuissa käytettynä eivät ole liian tulisia lapsillekaan. Mies suosii tulisimpia versioita, tänä vuonna häntä varten laitoin Nagaa, Habaneroa ja White Fataliita. Jigsawin jätin johonkin toiseen vuoteen. Tilasin sieltä myös Serranoa. Tiedän että se on monista vähän tylsä chili, mutta minä pidän sen monikäyttöisyydestä. Minun oma chili-kantani, joka on niistä siemenistä jotka sain 90-luvulla yhdeltä kasvitieteen jenkkiproffalta alkaa olla vähän sattumanvarainen, itää kyllä hyvin, mutta chilit tuntuvat muuntelevan vuodesta/kasvista toiseen. Haluan verrata tätä vanhaa kantaa nyt näihin Fataliin Serranoihin. Toinen chili, mihin ihastuin silloin kun asuimme jenkeissä, on Ancho Poblano. Olin tyytyväinen kun huomasin sen nyt siemenluettelossa. Se on ihan parhaita chilejä mm. savustukseen, toivottavasti sen viljely onnistuu. Se on todella mieto, kakkosen luokkaa vain, mutta savustettuna se antaa ihan mahtavan maun ruokiin ja todella hyvää täytettynä.

Aika sattumanvaraista lajikkeiden valinta oli tänä(kin) vuonna, joku oli tilannut siemeniä niin, että jäi joku nelisenkymmentä lajiketta jotka eivät päässeet multaan. Pitää antaa niille mahdollisuus ensi vuonna. Jostain syystä en löytänyt Aji Cristalia mistään, luulin tilanneeni sitä, mutta en näköjään ollutkaan. Pitää pärjätä Aji Fantasylla ja muilla loistavilla chileillä tähän vuonna.


4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Hyvännäköiset viljelmät :-) Chilin savustusta täytyykin muistaa kesällä kokeilla; kuulostaa sen verran houkuttelevalta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa kokeilla. Minä sain sen onnistumaan sähkösavustimella, olen ihan tyytyväinen lopputulokseen.

Kerttuli kirjoitti...

Hei,

törmäsin blogiisi jokin aika sitten, ja tunsin sielujen sympatiaa, ihan kuin olisin omaa blogiani lukenut :) Samat teemat näyttävät jatkuvan, puolison pyydystämiä mateita tässä pyöritellään!

Oletkin jo pitkällä kylvöasioiden kanssa, meikäläisellä vasta mietintävaihe alkamassa, tässähän tulee paineita!

Hyvää keväänjatkoa sinulle ja blogillesi, terv. Kerttuli parastapuutarhasta-blogista.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hei Kerttuli, kiva kun löysit tänne, tervetuloa!

Hyvin niiden kylvöjen kanssa ehtii myöhemminkin, minullakin tämä on eka vuosi kun olen näin aikaisessa. Ja yleensä aina olen saanut todella reilusti satoa.