keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Porsaan sisäfile uunissa

Välillä on hienoa huomata olleensa totaalisen väärässä. Kun itse viettää lumetonta hiihtolomaa sumussa ja vesisateessa, niin usko kaikkiin talvilajeihin on ollut koetuksella. Mutta turhaan, tälle päivälle yksi hopea, yksi kulta, ja tärkeä jääkiekkovoitto Venäjästä palauttaa luottamuksen, plussakeleistä huolimatta. Juuri kerroin lapsille, kuinka ankeaa omassa lapsuudessa oli katsoa jääkiekkoa, kun hävisimme punakoneistolle aina. Muistan sen ahdistavan tunteen, kun kiekon perässä tuntui olevan aina vähintään kolme neljä punapaitaa sitä yhtä sinivalkoista pelaajaa kohden. Vasta myöhemmin ymmärsin mitä eroa oli Suomen ei-ammattilaisilla ja Neuvostoliiton ei-ammattilaisilla. Ihanaa ettei omien lasten tarvitse tuntea samaa ahdistusta ;)

Pyhäruokaa siis tiedossa: porsaan sisäfilettä, perunamuusia sekä sienikastiketta niille, jotka sienistä tykkäävät.

porsaan sisäfile (670 g)
1 rkl hunajaa
½ rkl öljyä 
½ rkl soijakastiketta
1 tl viherpippuria
1 tl suolaa
½ tl sinappijauhetta
1 tl jauhettua Aji Fantasya (tai muuta mieleistä chiliä)

Anna sisäfileen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita marinadin aineet keskenään ja levitä fileen pintaan. Laita paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan, ja paista 175 asteeessa puolisen tuntia, kunnes mittari näyttää 70-72 astetta. Minulla meni tuon kokoisella fileellä 35 minuuttia. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 10-15 minuuttia.

Ennen jauhoja ja kermaa
Laita kuoritut perunat muusia varten kiehumaan samalla kun laitat lihan uuniin. Ne valmistuvat samassa ajassa kun lihakin. Kun olet laittanuyt lihan folioon, siirä vuoka levylle (jos siis käytät metallivuokaa)  ja kaada liuotetut herkkutatit nesteineen siihen. Kaavi kaikki lihanesteet talteen, sihtaa vähän vehnäjauhoa joukkoon ja kaada loraus kermaa. Anna kiehua samalla kun liha vetäytyy ja teet perunamuusin loppuun.

Liha oli kuulemma vähän liian pippurista (voi vähentää chiliä), minusta se oli oikein hyvää. Minusta sienikastike oli ihan täydellistä, perheen toinen sienifani oli sitä mieltä että maistui liikaa lihaisalta. Mutta söi kyllä ison annoksen, eli hyvin ruoka maistui "puutteista" huolimatta.

Ei kommentteja: