keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Hernekeitto haudutuspadassa - se täydellinen versio


Jos käyttäisin edes aavistuksen mielikuvitusta otsikoiden kanssa, olisin voinut otsikoida tämän postauksen vaikka sanoilla Onnea on... tai jotain sinne päin. Mutta kuten ennenkin, otsikoin kuten asia on (mitä voi odottaa ihmiseltä, joka antoi lapsena nallelleen nimeksi Keltavalkonalle, ja juu, väritykseen ei liity mitään kompaa), ja selitän sitten tässä mitä selitän. Eli aloitetaan uudestaan:

Onnea on tulla töistä kotiin, jossa ruoka odottaa valmiina (ja juu, tähän voisi laittaa kommentin etten ole se mies meidän perheessä). Olin nimittäin laittanut eilen illalla hernekeiton tulemaan CrockPot-haudutuspataan, ja siinä oli hautunut maailman paras hernekeitto yön ja työpäivän aikana. Tässä tulee siis vähän päivitetty versio aiemmin tekemästäni hernekeitosta. Keiton tekeminen vie aikaa, mutta ei vaivaa ollenkaan. Tällä ajoittamisella ruoka on valmista töistä tullessa. Ja syy siihen, miksi olemme laskiaseen nähden etuajassa, on siinä, että yksi perheenjäsen on laskiasen ajan muilla mailla.

vettä
500 g kuivattuja herneitä
 
1 sipuli
1.8-2 l vettä
1 tl suolaa
½ tl meiramia
 
1 kg possun savupotkaa (Pajuniemi)

Laita herneet likoamaan reiluun kylmään veteen aamulla. Illalla huuhtele herneet kylmällä vedellä ja laita herneet haudutuspataan. Lisää pataan hienoksi silputtu sipuli, kaada kylmä vesi päälle ja lisää maltillisesti mausteita. Laita haudutuspata asetukselle low ja anna herneiden hautua yön yli n. 8 h. Aamulla lisää pilkotut savupotkat luineen. Minä pilkoin lihan valmiiksi jääkaappin jo illalla, niin aamulla ei tarvinnut muuta kuin kipata ne pataan. Noissa Pajuniemen potkissa on reilusti rasvaa, ja aiemmasta oppineena pilkoin nyt vain lihan pieneksi, ja jätin ne rasvakimpaleet isommiksi. Laitoin kyllä ne ja luut soppaan mukaan makua antamaan. Anna hernekeiton hautua toinen n. 8 tuntia lihojen lisäyksen jälkeen. Tämän jälkeen ensimmäinen (koululainen) kotiin tullut laittaa padan asetukselle warm, eli keitto pysyy lämpimänä, mutta ei enää kiehu. Ja kun loput tulevat kotiin (n. parin tunnin päästä), on ruoka valmiina odottamassa syöjiään.

Näin tehden potkista on liuennut melkoisesti rasvaa, ja se on mukavasti puhtaana padan laidoilla. Koska meidän perheessä ei tehdä ruumiillista työtä, kauhoin rasvat pois keitosta (sitä oli yllättävän paljon), samoin ongin ne läskipalat ja luut pois. Sitten kevyt sekoitus, ja elämäni paras hernekeitto oli valmis. Täytyy tosin todeta, että esikoinen tykkää enemmän siitä edellisestä versiosta, jossa herneet ovat kokonaisemia.

6 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Minä sain haudutuskattilan joululahjaksi. Olen tehnyt sillä ruokaa vain yhden kerran ja sitten se onkin unohtunut kaappiin. Täällä blogissasi on niin herkullisia ruokaohjeita, että taidankin kaivaa padan esille ja laittaa hernekeiton hautumaan. Kiitos hyvistä ohjeista ja vinkeistä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos mukavista sanoista! Haudutuspadalla on mukavan helppoa tehdä ruokaa isollekin porukalle :)

miksu kirjoitti...

Hei, onko sinulla linkkiä reseptiin, jossa herneet ovat valmiissa keitossa kokonaisempia?

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuossa ensimmäisessaä tekemässäni haudutuspatakeitossa oli herneet aika koknaisia. Nestettä tosin kannattaa laittaa vähän vähemmän:
http://sauvajyvanen.blogspot.fi/2013/02/hernekeitto-haudutuspadassa.html

Unknown kirjoitti...

Olen tehnyt jo monenlaista ruokaa, vaikka pata on ollut minulla vain 3 kuukautta. Riisipuuro tulee hyvä, kaalilaatikko ihana, broilerin nuijat olen hauduttanut myös, karjalanpaistiakin olen kokeillut, hirvipaistia myös..ym. Aivan ihana kapistus tämä pata... Helppoa ruuanlaittoa,juuri hautuu hernekeitto...

Anonyymi kirjoitti...

Sain juuri haudutuspadan. En ohjekirjaa. Laitetaanko vain keraamiseen astiaan vettä? Eikö ollenkaan koskaan sinne aluskattilaa?