torstai 1. elokuuta 2013

Papuhässäkkä ja muita kuulumisia kasvimailta

Taustalla keväällä kunnostettu kukkapenkki
Nyt ei ole asiaa nimeksikään, mitä nyt totean että onnistuin tänä vuonna tyrimään papuvalinnat. Ostan aina vain matalia papuja muutamaa eri sorttia, jotka sitten kylvän sekä palstalle että mökille, ja sitten syksy syödään papuja eri tavalla laitettuna ja loput pakastetaan talven varalle. Miten lie olen lukenut papupussin tekstin, sillä ei nuo pavut mitään matalia ole. Kukkivat vasta, eli en osaa sanoa minkälaista syötävää on odotettavaissa, jos mitään. Siinähän varjostavat muita papuja, varsiselleriä, herneitä (niitäkin onnistuin valitsemaan ihan outoa lajiketta) ja pottuja. Palstalle neljästä papulajista yksi ei itänyt ollenkaan, joten sen paikalla on pelkkää tyhjää.

Viidakko pavuista ja herneistä, selleri yrittää pärjätä keskellä

Punajuuret ja palsternakat kasvavat kohisten

Palstalla on jo tyhjennetty penkkejä mm. lehtikaalista ja valkosipulista. Tyhjä maa on tarkoitus vielä hienontaa ja kylvää siihen hernettä. Herne saa vielä typettää maata loppukesän ja syksyn, ja sen jälkeen se käännetään vielä maahan ja routa saa tehdä tehtävänsä.

Palstalla pavut kasvavat paljon maltillisemmin ja varmaan viikon sisään pääsen keräämään ensimmäisiä papuja lasten riemuksi. Esikoinen käy joka kerta kurkkaamassa papupenkkiin, että joko niitä saisi kerättyä.

Tänä vuonna kokeilin mustajuurta ensimmäistä kertaa. Kylvin niitä pienen rivin, joista neljä iti, ei sen enempää. Tai on pienenpieni mahdollisuus että jonkun kitkin alussa, mutta ei niitä montaa ole (maissejakin näyttää tulevan vain neljä). Mutta jos niistä tulee hyviä, ensi vuonna saavat (kummatkin) enemmän tilaa.

Malvikkia kuuluu jokavuotiseen valikoimaan, se vaan on niin kaunis. Se kasvaa hyvin savimaassakin ja mikä parasta, kestää maljakossa viikon pari hyvänä.


Palstan pavut, takana piparjuuri laatikossa ja kukkapenkki

Mustajuuri iti huonosti mutta epätasaisesti ;)

Tästä ei kesäkukka parane


2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Malvikki on kyllä kaunotar. Tykkään myös kosmoskukasta, ruiskaunokista kaikissa väreissään ja toki kehäkukasta.

Kokeilin kans kerran mustajuurta, iti tosiaankin huonosti, mutta maistui hyvälle. Kuoriminen oli sottaista hommaa, mutta keitto herkullista!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kosmoskukkaa minulla ei ole ollutkaan, sitä voisi kokeilla. Punapellavaa ajattelin laittaa ensi vuonna, näin sitä yhdellä palstalla ja se on tosi kaunis. Kehäkukkaa aion ensi vuonna laittaa paljonkin hyönteisiä torjumaan, nyt säästän kaikki kukkivat kehäkukat siemeniksi. Ruiskaunokkeja pitää joo aina olla, pidän etenkin siitä tummasta ja liilasta.

Minä tykkään mustajuuresta tosi paljon, ja nyt halusin kokeilla että kannattaako sen kasvatus. Tiedänpähän nyt ainakin, että se pitää kylvää tiheämpään.