lauantai 31. elokuuta 2013

Grillattu maissi eli corn on the cob


Jos minun pitäisi nimetä yksi ruoka, mitä kaipaan jenkeistä eniten, olisi se ilman muuta corn on the cob, kokonaista maissia grillattuna. Parhaaseen maissisesonkiin sai muutamalla dollarilla ison kassillisen maissia, juuri poimittuna ja varmasti makeana, kuorineen karvoineen päivineen. Ja koska kuorineen päivineen, jolloin sen grillaus oli helppoa. Maissin laittoi sellaisenaan grilliin, grillasi ja sen jälkeen vaan kuori mustuneet kuoret, siveli päälle vähän voita ja nautti sellaisenaan. Sottasta puuhaa, mutta niinhän vähän kaikki syöminen jenkeissä on....

Keräsin osan maissisaaliista nyt, ja täytyy sanoa että vähän olin pettynyt saaliiseen. Torilta ostetut taimet kasvoivat hyvin, ja ihan ajoissa, mutta suurin osa ei ollut pölyttynyt kunnolla, ja vaikka oli pölyttynytkin, niin vain osa jyvistä oli kasvanut kunnon jyviksi. Omat maissit kylvin liian myöhään, ja maissit ovat vielä pieniä, yhden kuitenkin uskalsin kokeilla, mutta ei sekään ollut pölyttynyt ihan kunnolla, kuten yläkuvasta näkyy, maissinjyviä puuttuu väleistä. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta kun sain Suomessa maissit edes tähän asti kasvatettua, yritetään vielä ensi vuonna vielä uudestaan.

Maissi grillataan siis sellaisenaan. Kun kuoret ovat päällä, maissi höyrystyy kypsäksi kuorien suojassa, eikä jyvät pala. Minä en grillaa liian kuumalla, sillä silloin uloimmat lehdet saattavat syttyä palamaan. Sekään ei haittaa, puhaltaa vaan liekit sammuksiin ja jatkaa grillaamista. Sen jälkeen maissu kuoritaan kuten yllä, ja siihen voi halutessa sivellä voita ja ripotella suolaa päälle. Nyt syötiin ihan sellaisenaan, niin makeilta ja hyviltä maissi maistui, se mitä niissä oli jyviä.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tänään lounaalla höyrytettyjä laukaalaisia maisseja syödessämmme juttelimme, että olisi kiva joskus maistaa grillattua maissia...

sauvajyvänen kirjoitti...

Se on minusta parasta maissia, grillattuna ihan sellaisenaan tuoreena.

Nanna kirjoitti...

Enkä kyllä ole missään saanut niin makeaa, hyvää maissia kuin USAssa. Ikävöin myös...

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Atlantassa kun grillattiin näitä, niin kärpäset sekos jotenkin ihan täysin. Oli pakko syödä maissit ensin ja heittää ne sit menee, että päästiin kärpäsistä eroon. Onneksi Suomessa ei ole yhtä hulluja maissikärpäsiä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih noita kärpäsiä. Onneksi en muista pohjoisemmassa moisia nähneeni. Mutta ikävä juu on. Syksyisin iskee muutenkin aina Amerikka-ikävä, edelleenkin.