keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kyyhkypata/keitto


Meidän perheessä metsästyskausi alkaa aina kyyhkykaudesta, eli viikonloppuna mies löytyy jonkun pellon laidalta naamioverkon alta (kai), paitsi että ei löydy kun ei sitä näe :)

Minulla löytyi pakastimesta vielä useampi kyyhkynen parilta viime vuodelta, ja nyt oli aika syödä ne pois uusien tieltä. Tein siis ruuaksi kyyhkykeittoa, joka seuraavana päivänä oli kyyhkypataa. Valmistin keiton vähän samaan tyyliin kuin tuon kyyhkykeiton tein, vähän yksinkertaisemmin vain. Kaikki kasvikset ovat omasta pihasta tai palstalta. Keitto ei edelleenkään ole kovin hääppöisen näköistä, mutta sitäkin parempaa.

voita/öljyä
5 kyyhkyä
sydämia ja kivipiiroja
n. 70 g hyvää pekonia
pikkuporkkanoita
pikkupalsternakkoja
3 sipulia
sellerin varsi
pippuria
muutama oksa timjamia
vettä niin että kaikki melkein peittyy
1 rkl tomaattipyretta
1 rkl pihlajanmarjahyytelöä 
loraus jaloviinaa (ehkä n. 2-3 rkl)

1 dl ohraa tai riisiä

Ruskista kyyhkyt voin ja öljyn seoksessa, laita sydämet ja kivipiirat mukaan ja lisää vähän suolaa ja pippuria. Siirrä linnut syrjään ja paista pilkottua pekonia niin että rasva alkaa irrota. Lisää pilkotut kasvikset ja paista niitä hetki, suolaa ja pippuroi kasviksetkin. Lisää kasvisten päälle kyyhkyt, muutama timjaminoksa, vettä, tomaattimurska, pihlajanmarjahyytelö ja jallu. Anna hautua padassa suunnilleen tunnin verran. Sen jälkeen nosta kyyhkyt pois padasta, irrota lihat ja laita ne takaisin liemeen, lisää ohra tai riisi ja anna hautua niin että ne ovat kypsiä. Hyvää keittoa!


ps. Samana päivänä välipalalla syötiin ensimmäiset härkäpavut tänä vuonna, patongin päällä tätä paistosta. Esikoinen teki sen melkein kokonaan, minulle jäi sipulin pilkkominen. Hyvin maistui koko perheelle!

Ei kommentteja: