sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Tomaattinen kanapata


Padan ohje löytyy River Cottage Everyday -kirjasta, siitä yhdestä top-kolmoseen kuuluvasta keittokirjastani. Tämä ruoka olisi pitänyt tehdä jäniksestä, mutta koska niitä ei tänäkään vuonna tullut, ja Hugh:n mukaan tähän pataan sopii fasaani tai orava tai joku vastaava yhtä hyvin, päätin tehdä padan siitä toisesta ranskalaisesta luomuhelmikanasta.  Tein aika tarkkaan ohjeen mukaan, mitä nyt se jänis vaihtui kanaan.

1 kana (tai jänis)
vähän öljyä/voita
100 g hyvää pekonia (esim. Pajuniemi) (minulla taisi olla vähemmän)
suolaa ja pippuria
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 sipuli
2 laakerinlehteä
muutama varsi timjamia
muutamia kokonaisia mustapippureita (laitoin myös valko-)
2 valkosipulin kynttä
1 kg tomaatteja tai 2 prk hyvää tomaattimurskaa (Mutti)
1 dl valkoviinia
vettä tai lientä tarpeen mukaan

Pilko kana esim. kuuteen osaan. Laita pataan vähän öljyä ja/tai voita ja silputtu pekoni ja anna pekonin vähän ruskistua. Lisää kananpalat ja ruskista palat joka puolelta, suolaa ja pippuroi ne. Lisää pilkotut kasvikset ja anna niidenkin saada vähän väriä. Lisää mausteet, tomaatit, viini ja nestettä niin, että kaikki peittyvät. Jos käytät käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ja poista siemenet niistä. Anna padan poreilla hiljaisella lämmöllä n. puolitoista tuntia, kunnes kana on kunnolla mureaa. Hugh suositteli syömään perunamuusin kanssa, mutta me söimme pataa ohran kanssa.

Todella maukas ja herkullinen ruoka, jälleen kerran. Loput padasta pakastin, irrotin lihat luista ja pakastin liemen kanssa. Luut pakastin kanalientä varten. Padan tomaattikastiketta jäi vielä yli, pakastin senkin jauhelihakastikkeen pohjaksi. Loistava ruoka (ai niin, sanoin sen jo)!


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tämä on minulla vielä tekemättä, kuten moni muukin tuosta kirjasta. Näyttää tosi herkulliselta, melkein voin maistaa miten hyvää :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa kokeilla, kuten oikeastaan kaikkia muitakin reseptejä tuosta kirjasta :)