lauantai 10. marraskuuta 2012

Maankääntöä


Tässä näkyy osa palstastani ja käännetystä maasta

Ei varmaan kannata vaihtaa alaa, ei ainakaan puutarhaneuvojaksi. Vai maksaisitteko neuvoista joiden mukaan maa, etenkin savinen maa, kannattaa kääntää ennen kuin se on ihan jäässä. Tai että saappaiden pohjista kannattaa lapioida savet irti viimeistään siinä vaiheessa kun ne painavat yli 10 kg/kpl ja pituutta on tullut kymmenisen senttiä lisää. Tai että purjot on helpompi nostaa sulasta maasta kuin jäätyneestä maasta. Toisaalta, voisin antaa näitä neuvoja masokistille tai fitnesurheilijalle tuplahintaan: käännä maa vasta kun se on jäässä jne. Tietää ainakin tehneensä jotain. Sain kuin sainkin käännettyä loput penkeistä. Uusin, peitettynä ollut alue jäi kääntämättä, se saa odottaa kevättä. Muuten saa routa murentaa savikasoja ja keväällä taas jatketaan.

Ruusukaalit ovat ½ l pussissa
Sain myös haettua viimeiset sadonrippeet. Lehtikaalia vielä riittää, mutta sitä voi hakea aina tarpeen mukaan. Nostin purjot ja keräsin huiman (lue: säälittävän) ruusukaalisatoni. Se on kuitenkin tarkoitus syödä tänään, kaivannee pekonia tai jotain muuta kaveriksi että siitä tulisi edes jotain syömistä.Keräsin myös kolmea laatua lehtikaalia, jotka aion tällä kertaa pakastaa sellaisenaan, mitä  nyt jokunen smoothie tulee juotua ensin.

Se täytyy kuitenkin todeta, että voittajafiilis kymmenen (10) jäisen penkin kääntämisestä on suurempi kuin luuserifiilis siitä että on auttamatta vähintään kuukauden myöhässä syyshommissa.
ps. Sauvajyvänen löytyy nyt Facebookista.  Saa käydä tykkäämässä :)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa ankaralta projektilta. Yritin kuvitella, miltä saappaat näyttivät urakan jälkeen. Myönnän, että tämän jutun lukemisen jälkeen olin ihan tyytyväinen siihen, että "puutarhan" syystyöt rajoittuvat paleltuneiden yrttejen rahtaamiseen bioroskiin tai ruukkujen työntämiseen parvekkeen penkin alle.

Hannele kirjoitti...

Luojalle kiitos meillä maa on hiekkaista. Puuh, tuota savimaata!

sauvajyvänen kirjoitti...

Luimupupu, minua harmitti kun en älynnyt ottaa saappaista kuvia. Lapiolla hakkasin sitä savea irti, ja kuva olisi ollut vähintäänkin koominen. Minä siirisn tänään ruukut penkin ja pöydän alle, ja vein viimeiset chilit kompostiin.

Hannele, jos minulla olisi hiekkainen (tai multainen) maa, ei yksi aari riittäisi, olisi niin kiva kasvattaa kaikenlaista. Mutta tuo savimaa on kyllä niin työläs, ettei enempään riitä voimat eikä aika. Mutta satoa siitä saa silti aina.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Omalla savipihalla olen miettinyt, että jos laittaisi tiettyihin kohtiin vaan suodatinkankaan päälle, joka pitäisi maa-ainekset erillään, ja laittaisi siihen kankaan päälle uuden paremman maa-aineskerroksen. Se savi kun tuntuu aina nousevan pintaan vaikka kuinka maata parantaisi. En tiedä mitä puutarhurit sellaisesta miettisivät. Pitäisi varmaan tutkia alan kirjoja.

sauvajyvänen kirjoitti...

Se on ihan hyvä idea ja toimii etenkin pienellä alalla hyvin. Aaria en ole lähtenyt peittämään, olisi uuden maa-aineksen hankkiminen liian kallista. Meinasin alkaa itkeä tänä keväänä, kun kaikesta viime vuotisesta maanparannuksesta huolimatta maa näytti ihan samalta kuin aina ennenkin.