Kalapöytää muutaman vuoden takaa. Kukat Pirjo Koppi |
riisipuuroa
luumurahkaa
luumurahkaa
joulupipareita (ohje tulossa)
torttuja (valmistaikinasta)
glögiä
lanttulaatikkoa Mysi Lahtisen tapaan
porkkanalaatikkoa (tätä en tee ihan joka vuosi, ohje tulossa)
karjalanpaistia
karjalanpaistia
rosollia sauvajyväsen tapaan
sienisalaattia (sienet omasta takaa)
ja tarjota lisäksi
ja tarjota lisäksi
kotikaljaa, vichyä
kaloja (graavaan kalat itse, syödään myös lipeäkalaa)
kaloja (graavaan kalat itse, syödään myös lipeäkalaa)
mätejä lisukkeineen
kinkkua
suolakurkkua
keitettyjä perunoita
keitettyjä perunoita
Minä yliviivaan listasta valmiiksi ne jutut, joita kaapeista jo löytyy, ja toisaalta lisään käsin ne jokaiselle vuodelle omat tarvittavat asiat, kuten viime vuonna tarvikkeet suklaasalamiin. Lista kulkee käsilaukussa kätevästi mukana, ja sitä mukaa viivaan yli asiat sitä mukaa kun olen ostanut. Määrät ostan aina sen mukaan, onko joulunpyhinä tulossa vieraita vai ei, siksi niitä kaikkia ei ole tarkkaan kirjattu tähän, mutta sehän on jokaisen helppo suunnitella oman tarpeen mukaan. Juureksia tulee ostettua reilustikin, sillä ne tulee kuitenkin käytettyä.
Sanottakoon vielä se, että kaikkea ei syödä kerralla. Aatonaattona syödään yleensä kalapöytä, ja joulunpyhinä kaloja on lähinnä vain lisukkeena. Karjalanpaistiin siirrytään vasta sitten kun kinkku on jo syöty (lapsuudessa oli kummatkin yhtäaikaa pöydässä). Toisaalta lanttulaatikkoa tykkään tehdä sen verran reilusti, että sitä saa syödä myöhemminkin talvella. Ja jos jonain vuotena on vähän pienemmän budjetin joulu, on kaloista helppo karsia, aina ei muutenkaan ole ihan kaikkia kaloja ja mätejä. Tai jos muuten ei huvita jonkun laittaminen, niin jätän vaan ostamatta. Hedelmiä ostan aina paljon, niistä kokoan yhden "joulukoristeen", vaikka en kirjoittanutkaan niitä listaan. Puuromaito riittää neljän-viiden hengen puuroon.
Ja tässä on se lista kuvana. Jos joku haluaa sen word-tiedostona, voi laittaa minulle sähköpostia niin laitan sen tulemaan :)
Sanottakoon vielä se, että kaikkea ei syödä kerralla. Aatonaattona syödään yleensä kalapöytä, ja joulunpyhinä kaloja on lähinnä vain lisukkeena. Karjalanpaistiin siirrytään vasta sitten kun kinkku on jo syöty (lapsuudessa oli kummatkin yhtäaikaa pöydässä). Toisaalta lanttulaatikkoa tykkään tehdä sen verran reilusti, että sitä saa syödä myöhemminkin talvella. Ja jos jonain vuotena on vähän pienemmän budjetin joulu, on kaloista helppo karsia, aina ei muutenkaan ole ihan kaikkia kaloja ja mätejä. Tai jos muuten ei huvita jonkun laittaminen, niin jätän vaan ostamatta. Hedelmiä ostan aina paljon, niistä kokoan yhden "joulukoristeen", vaikka en kirjoittanutkaan niitä listaan. Puuromaito riittää neljän-viiden hengen puuroon.
Ja tässä on se lista kuvana. Jos joku haluaa sen word-tiedostona, voi laittaa minulle sähköpostia niin laitan sen tulemaan :)
7 kommenttia:
Mahtavaa järjestelmällisyyttä! Meillä taas muut hoitaa yleensä ne osuudet, jotka toistuvat vuodesta toiseen ja minä saan tehdä kokeilevaa keittiötä. Sopii kuulema kaikille sopimusosapuolille ;-)
Tervehdys toiselta tylsimykseltä ;)
Minä kirjoitan joka vuosi listan wordille. Laitan myös muistiin, mihin olen reseptin jemmannut. Lista muuttuu vain vähän vuosittain, runko on aina sama. Kirjoitan uutta listaa aina vanhan pohjalta ja lisään kokeiluun ehkä jotain pientä uutta juttua.
Lista tallessa tietokoneella on erinomainen juttu :)
Ihanaa että joku muukin on alkanut listojen teon ja julkaisun ;) Mulla ei ole vielä kauppalistavaiheessa mutta joulun suunnittelu noin muuten isosti käynnissä.. ja itse asiassa harjoittelukin ;)
Täällä yksi huithapeli, joka lähtee kauppaan varmana, että muistaa kyllä kaiken. No, tietäähän sen, kuinka siinä käy :D
Jonna, minä jätän kokeilut muulle ajalle, perinteiset jouluruuat ovat niin hyviä, ettei silloin halua täyttää mahaa millään ylimääräisellä ;)
Hiidenuhma, minä jo mietin että kuinka nörtin kuvan sitä itsestään antaakaan kaikkien listojen kanssa.
Mausteinen Manteli, minullahan tämä lista on valmiina ympäri vuoden, jouluun valmistautuminen on aloitettu lähinnä Herra Heinämäellä ja torttujen paistolla. Ensi viikolla on pipareiden vuoro.
Campasimpukka, minä en jaksa rasittaa muistia niissä asioissa, missä listat toimivat mainiosti. Ja toisaalta harmittaisi liikaa kun joku juttu jäisi tekemättä unohduksen takia ;)
No jo on kätevää! Meidän joulut vietetään milloin missäkin, joten silloin kun ollaan kotona, on melkein ruuanlaittoa isompi homma laatia kauppalista :)
Kotiharmi, kätevää minustakin ;)
Lähetä kommentti