perjantai 19. lokakuuta 2012

Kalakukko


Siitä huolimatta, että meillä ei ole sukua Savossa, teki äiti usein kalakukkoa. Muistan usein hänen tehneen kalakukkoa silloin kun oli tulossa vieraita kylään, ja tietysti joskus ihan vaan omalle perheelle. Tämä resepti on sama, jonka hän kirjoitti keittokirjaani, sitä en tiedä kuinka oikeaoppinen se on, mutta näin äiti aina teki, ja tämä on minusta se ainoa oikean makuinen kalakukko. Hassua miten itsellä tuli ihan juhlan tuntua tuoksusta paistamisen aikana, koska useimmiten kalakukon yhdisti juuri vieraiden kyläilyyn.

Kuori:
5 dl vettä
1 rkl suolaa
50 g voita
reilu 1 l ruisjauhoja (650 g)
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
 n. 1 kg ahvenia tai muikkuja
200 g siankylkeä siivuina
suolaa

sulatettua voita + vettä

Sekoita kuoritaikinan aineet keskenään. Kauli pellille pohja ympyrän (kuten äiti aina teki) tai soikion muotoon (kuten toreilla näkee). Laita pohjan päälle kerros kaloja ja vähän suolaa. Lisää kerros siankylkeä, vähän suolaa, kerros kalaa jne. Levitä kuoritaikina päälle, jätän vähän taikinaa paikkausta varten. Paista 250 asteessa 30 min, sitten laske lämpö 125 asteeseen ja paista vielä 4 tuntia. Voitele välillä voi-vesi-seoksella ja paikkaa taikinalla jos kuoreen tulee reikiä/halkeamia. Paiston jälkeen kääri kukko voipaperiin ja villapaidan(!) sisään muutaksi tunniksi tai o/n. 

Ei tämä ensimmäinen kalakukko mikään kovin kaunis ollut, ja ensi kerralla osaan arvioida pohjan koon paremmin (olisi voinut olla vielä vähän isompi, nyt jäi vähän taikinaa ja kaloja yli). Tarkempi pitää olla myös pohjan ja päällä olevan kuoren yhdistämisessä. Mutta jostainhan se on alettava. Ja kyllä tämä oli ihan yhtä hyvää mitä muistan lapsuudesta/nuoruudesta.ps. Sauvajyvänen löytyy nyt Facebookista.  Saa käydä tykkäämässä :)

4 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Ihanaa - kalakukkoa, kuten to do -listallasi olikin ;) Enpä ole koskaan kokeillut. Kiitos hienosta reseptistä!

Kävinkin tykkäämässä Facebookissa ja olin ensimmäinen!

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Tuo on kyllä varmasti monen muunkin "tehtävien" listalla.. Minun myös!

Nora kirjoitti...

Moikka! Löysin blogisi juuri ensimmäistä kertaa ja pääsi kyllä samantien seurattavien listalle, ihan loistavia reseptejä! :)

Kalakukko-ohjekin tulee varmasti käyttöön. Sellainen kysymys tuli kuitenkin mieleen, että miten nuo muikut kuuluu "siivota" ennen kukkoon laittamista?

sauvajyvänen kirjoitti...

Hiidenuhma, kiitos! Ja kiitos neuvoista myös!

Jokihaka, tuskin maltan odottaa kuviasi kalakukosta. Ja arvaan että lopputuloskin on paljon hienompi :)

Nora, tervetuloa ja kiitos kehuista! Onpa kiva kuulla että löytyi uusi lukija :) Minä ostin Hakaniemen hallista valmiiksi perattuja muikkuja, eli niistä oli sisäelimet ja päät poistettu. Muuten menivät sellaisenaan pyrstöineen rankoineen päivineen. Samalla tavalla menevät ahvenet, kunhan eivät ole liian isoja.