tiistai 17. huhtikuuta 2012

Hirvipata laakerinlehdillä ja katajanmarjoilla

Pata ennen nesteen lisäystä

Pienestä se on kiinni se ruokalajin valinta. Olen niin innoissani uudesta laakeripuustani, että pitää miettiä ruoka sen ympärille (eli kaikki käy). Ja laakeripuu yhdistettynä pakastimen tyhjennykseen tarkoittaa pataruokaa hirvenlihasta, eksyi sinne vähän nautaakin mukaan. Samalla kun pata hautuu pitkään uunissa miedolla lämmöllä kypsyy uunissa vielä raakana pakastetut tuuvinki ja lanttulaatikko. Ja kun padan laittaa uuniin illalla, ruoka valmistuu edullisella yösähköllä ja on lämmitystä vaille valmista työpäivän jälkeen. Hyvää ruokaa helposti ja vaivattomasti. Tämän padan esikuva löytyy River Cottagen Everyday-kirjasta, vaikka ihan erilainen tästä tuli.

n. 200 g hyvää pekonia
2 kg hirven patalihoja (joukossa oli n. 400 g nautaa)
2 isoa sipulia
4 porkkanaa
1 tl katajanmarjoja
3 laakerinlehteä
muutama varsi timjamia
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
n. 1 l lientä laimennettuna (nyt oli hanhilientä)
pippuria
suolaa tarvittaessa

Vasemmalla nautaa, oikealla hirveä
Kuutioi pekoni ja paista se pannulla. Siirrä pekonit pataan ja ruskista rasvassa lihoihin hyvä pinta ja siirrä pataan. Pilko sipulit ja porkkanat, pyöräytä pannulla. Lisää ne, mausteet ja nesteet pataan. Lisää vettä niin, että kaikki lihat peittyvät hyvin. Lisää vähän pippuria myllystä. Anna padan hautua 125 asteessa n. 4 tuntia, vähän riippuen lihapalojen koosta, tai muuten vaan ajankäytöstä. Kun pata on valmis, tarkasta suola, ja halutessa liemen voi suurustaa, minä en halunnut. Pidin sulatettuja laatikoita saman ajan uunissa, ja ne kypsyivät juuri sopiviksi. Lanttulaatikko on minusta maukkaampaa, jos se on pakastettu kypsänä, mutta hyvää oli näinkin.

2 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Onko sinusta makuero kuivatun ja tuoreen laakerinlehden välillä huomattava? Minä en ole aiemmin käyttänyt tuoretta koskaan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Se on ainakin voimakkaampi, eli vähempi määrä lehtiä saa aikaan voimakkaan maun. Muuten minusta maistuu aika samalle, mutta tosiaan tuolla määrällä tuli jo todella voimakas laakerimaku. Sinänsä hyvä, kuluupahan vähemmän lehtiä. Minä kyllä ajattelin käyttää tuota ihan vapaasti, jos kasvi kuolee niin sitten ei voi mitään.