lauantai 14. tammikuuta 2012

Hanhi uunissa


Hanhi juuri uunista tulleena
Syntymäpäiviä tulee juhlistettua joskus vähän myöhässä, ihan sen takia, että ehtii tehdä sellaista ruokaa kuin haluaa. Jouluna näin Jamie Oliverin ohjelman, jossa hän valmisti kivalla tapaa hanhea uunissa. Näin tietysti ohjelman taas kaiken muun ohessa, joten tämä tulee tehtyä vähän sinne päin.

Ostin hanhen pakastealtaasta, hyvin kasvatettua Hauhalan hanhea. Hanhen sisään on pakattu kaula, maksa, kivipiira ja sydän, hienoa! Tämä lintu taitaa olla kallein ostamani ruoka-aine, en ainakaan muista ostaneeni kalliimpaa yksittäistä raaka-ainetta koskaan. Hintaa en laita, koska a) syntymäpäiväsankari lukee tätä blogia b) se ei ole olellista tällä kertaa, koska on kyse juhlasta. Pidän kuitenkin kirjaa, että kuinka monta ateriaa 4-henkinen perhe saa syötyä tästä linnusta, jotta saa vähän viitettä siitä, onko kallis ruoka aina oikeasti kallista. Se selvinnee jonkun ajan kuluttua.

Hanhi on ollut harvinaista herkkua. Ne tuntuvat lentävän aina väärään aikaan etelään mökin yli, ja siitä yhdestä (ainoasta!) ohilaukauksesta puhutaan vieläkin. Kaupasta sitä ei ole tullut ostettua, katsotaan tuleeko tulevaisuudessa. Minä tein linnun tällä tapaa tällä kertaa, tämä pohjaa siis vahvasti Jamie Oliverin jonkun (2011?) joulun joulukalkkunaan. Ihana idea korvata juureksilla ritilä, jonka päällä paistaa lintu. Ritilä minun makuun!

2 sipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
pala juuriselleriä (taas korvaan varsisellerin juurevalla vaihtoehdolla)
1 juuripersilja
valkosipuli
pala inkivääriä
timjamia, oreganoa
1 Hauhalan hanhi, 4.4 kg
öljyä
pippuria, yrttisuolaa
1 appelsiini

Sulata hanhi jääkaapissa. Pilko juurekset, laita ne ja sisäelimet vuokaan. Tee kaulaan veitsellä viiltoja, jotta makua irtoaa enemmän. Hiero hanheen öljyä ja halutut mausteet. Jamie käytti five-spiceä, koska oli joulu, mutta minä käytin pippureita ja yrttisuolaa. Tee appelsiiniin muutamia viiltoja ja tunge se hanhen sisään. Pistele veitsellä pistoja hanhen kainaloihin ja muualle rasvaisiin paikkoihin, rasvan kyllä näkee nahan alta. Laita hanhi makaamaan juuresten päälle. Peitä koivet foliolla. Laita vuoka niin kuumaan uuniin kuin mahdollista (minulla 275), ja laske lämpö heti 180 asteeseen. Paista siinä lämpötilassa reilu puoli tuntia/kg. Minä paistoin 3 tuntia

Alhaalla sydän, vasemmalla maksa, ylhäällä kivipiira, oikealla kaula

Hanhi menossa uuniin

Kun hanhi on kypsä (lihaneste kirkasta, liha irtoaa helposti luista), anna linnun levätä puoli tuntia foliolla peitettynä. Valmista sillä välin  

Kastike:

Lusikoi rasva pois paistoliemen päältä, ota se talteen. Rasvaa tulee paljon, minä sain kerättyä lähes litran sitä. Lisää vuokaan pari ruokalusikallista jauhoja, sekoita hyvin. Muussaa juurekset, lisää muutama lusikallinen mustaviinimarjahilloa (Jamie käytti karpalohilloa), lisää lintulientä tai vettä vajaa litra. Keitä kymmenisen minuuttia ja siivilöi kaikki talteen. Minulla oli aika luirua kastiketta, keitin vielä nyt syötävää määrää toisen kymmenen minuuttia.

Leikkaa liha, tarjoile perunoiden, kastikkeen ja muiden lisukkeiden kanssa. Meillä oli hanhenrasvassa paistettuja perunoita, keitettyä parsakaalia ja hanhenmaksapateella voideltua patonkia. Hyvää oli, ihan mielettömän hyvää.



7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hieno postaus! Olisinpa mieluusti ollut maistamassa:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Oli kyllä yksi parhaista ruuista mitä olen tehnyt. Ihan kyllä linnun ansioista. Tulee varmasti tehtyä toistekin, tai aloitettua uusi Martin-päivän perinne tai jotain.

Rouva Raadelmasta kirjoitti...

Mielenkiintoista! Hanhi kuuluu jotenkin kategoriaan "epätodennäköiset", koska niitä ei juurikaan näe kaupoissa. Täytyykin mennä koluamaan pakasteallasta. Itselläni on ankkaohjeen kehittäminen meneillään.

Miten valmistit sen hanhenmaksapasteijan?

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä hanhi löytyi Citymarketin pakastealtaasta. Heillä oli kalkkunoitakin paljon, sitä pitää tehdä piakkoin myöskin.

Hanhenmaksapasteija oli minulla valmiina, olin ostanut ennen joulua saman hanhifarmin hanhenmaksapasteijaa, oli vaan jäänyt käyttämättä. Oli kyllä hyvää. Hauhalan hanhifarmi on ymmärtääkseni ollut pitkään euroopan ainoa kasvattamo, jossa hanhia ei pakkosyötetä hanhenmaksatuotantoa varten. Sitä en tiedä onko nyt niitä tullut lisää.

Hiidenuhma kirjoitti...

Upea lukea ja oppia sinulta uusien ruokien valmistusta. Mielenkiinnolla odotan kalkkunaa :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kehuista! Älä kuitenkaan turhia odota kalkkunalta, se on tarkoitus tehdä ihan simppelisti ;)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Jaahas, nyt on vinkit luettu, pitää kyllä ottaa kone keittiöön ja auki tältä kohtaa vielä, kun linnun kimppuun käyn:)