tiistai 10. lokakuuta 2023

Metsästäjän hirvikastike sadonkorjuuaikaan


Yhtenä sunnuntaina olimme aikuisten kesken mökillä, minä ja kaksi metsästäjää. Tein ruuaksi hirvikastiketta jonka tarjosin uusien perunoiden kanssa. Jos istuttaa perunat juhannuksena, saa tähän aikaan vuodesta uusia kuorettomia perunoita. Hirvi oli isän pakastimesta, pussissa luki vasa ja päivämäärä, juuri sopiva pala meille kolmelle. Hain kasvimaalta perunat, sipulit, porkkanat ja mangoldin sekä sienet lähimetsästä. 

Sienet voi laittaa kastikkeen joukkoon jo tehdessä, tai sitten paistaa ja maustaa erikseen ja sekoittaa ne lautasella. Minä tein jälkimmäisellä tavalla,  maustoin sienet samoilla mausteilla kuin hirvenkin. Kun kaksi kolmesta syö sieniä, tämä on helppo tapa saada maistuva ruoka kaikille. Vaaleaorakkaita on tänä vuonna ollut paljon, ovat vaan harmittaman toukkaisia. Mutta on niistäkin monta ruokaa saatu. 

n. ½ l vaaleaorakasta (tai muuta sientä)
voita/öljyä
700 g mureaa hirvenlihaa
2 tl paprikajauhe
1 tl viherpippuri morttelin kautta
1 tl kuivattua timjamia
1 tl suola
2 sipuli
1-2 porkkana
2 rkl vehnäjauho
2 dl vettä
10 mangoldin lehteä
1-2 dl kermaa

Paista putsattuja ja pilkottuja sieniä pannulla niin, että nesteet haihtuvat, mausta ne. Siirrä sienet syrjään. Pilko liha suikaleiksi ja paista kuumalla pannulla. Mausta halutulla tavalla, minulla oli nyt melko perusmausteet. Lisää pilkotut sipulit, porkkanat ja pilkotut mangoldien varret joukkoon, jatka paistamista. Lisää vehnäjauho (ja sienet), sekoita tasaiseksi ja anna jauhojen saada vähän väriä. Lisää vesi ja anna kastikkeen saostua. Lisää lopuksi pilkotut mangoldin lehdet ja reilu loraus kermaa, anna kiehahtaa. Tarkista vielä suola ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kastike oli niin hyvää, että meni viimeistä pisaraa myöten. Kaikki ihastelivat lihan hyvää makua ja mureutta (tietäjät tietää). 

Ja jottei perinteet katkea, toivotan kaikille mitä parhainta Aleksis Kiven päivää Blogihistoriassa on yksi päivä, jolloin olen julkaissut jotain jokaisena vuotena, ja se on tämä!

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kyllä sitä jo odottaakin, että saisi hirvenlihaa. Tampereella sitä ei taida enää saada kuin kauppahallista. Täytyykin käydä kohtapuoliin sieltä tiedustelemassa. Kunhan eivät meidän pihahirveä ja sen vasoja ole kaataneet :-D

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvä jos sentään kauppahalli vielä tarjoaa hirvenlihaa. Se on kyllä hyvää, vaikka aika harvinaista herkkua meilläkin nykyään.