keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Sorsaliemi

Juuri liemestä nostetut rangat lihan irrottamista varten

Blogissa on useampi sorsaresepti, jossa on yhtenä osana juuri sitä ruokaa varten keitetty sorsaliemi. Olen tehnyt monenlaista sorsaa ja lientä, mutta tässä tulee sellainen hyvä tapa tehdä liemi useammasta sorsasta; näin teen nykyisin aina, jos käytettävissä on useampi sorsa. 

Leikkaan sorsasta rintafileet erikseen, ja muun osan lintua käytän tähän liemeen. Olen pyytänyt metsästäjää jättämään kaulankin kiinni rankaan, sillä siitä tulee hyvää makua liemeen, vaikkei siinä syötävää olekaan. Tämä resepti on viidelle linnulle, mutta toki määrä on sellainen millainen saalis on.

5 (nyljettyä) sorsaa rintalihat poistettuna
3-4 l vettä (niin että kaikki peittyy ja vähän päälle)
2 tl suolaa

Keitä sorsia vedessä ja poista vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu, yleensä noin vartin verran.

2-3 keskikokoista sipulia
2-3 pienehköä porkkanaa
1 pienehkö/keskikokoinen palsternakka
1 varsisellerin varsi
1 tl kokonaisia musta-, valko- ja viherpippureita kutakin
muutama kokonainen maustepippuri
2 laakerinlehteä
muutama oksa timjamia
oksa rosmariinia
pieni nippu persiljaa

Lisää (kuoritut ja) pilkotut kasvikset, mausteet ja yrtit. Peitä kattila kannella ja jatka keittämistä hiljalleen poreillen reilu tunti.

Nosta sorsat pois liemestä ja irrota koipi- ja siipilihat sekä kaikki muu rankaan jäänyt liha talteen. Siirrä rangat ja irronneet luut takaisin kattilaan ja keitä ilman kantta vähintään toinen reilu tunti, tämä aika ei ole niin tarkkaa.

Siivilöi liemi ja keitä sitä vielä tarvittaessa kokoon. Voit käyttää liemen heti tai pakasta se sopivissa erissä myöhempää käyttöä varten.


Sorsaliemi on yksi suosikkiliemistäni, ihan parhaita riistaliemiä. Minä keitän liemen reilusti kokoon ja yhdestä isosta jääpalakuutiollisesta saa n. litran hyvää lientä. Käytän lientä
  • sellaisenaan juotuna esim. sienipiirakan kanssa
  • risotoissa
  • kastikkeissa
  • keitoissa

Kerään kypsät koipilihat useammasta sorsasta, neljästä, viidestä sorsasta saa ihan riittävästi neljän hengen ruokaan. Nopeaa arkiruokaa joka on kuitenkin vähän enemmän, esim.
  • risotto
  • keitto
  • kastike
  • pasta
  • wokki

Rintafileet paistan joko pannulla sellaisenaan, grillaan tai viipaloin kastikkeesen, sellaista vähän parempaa arki- tai pyhäruokaa.

Ei kommentteja: