keskiviikko 10. elokuuta 2022

Pieni haukikeitto

Haukikeitto ruuaksi ja marjoja jälkiruuaksi

Tämän vuoden loma oli hyvä loma minulle, monellakin tapaa. Paljon oli kivaa ja hienoa puuhaa ja olemista perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Tämän lisäksi ihan parhaita  juttuja oli se pari päivää, jotka sain viettää yksin, siis ihan yksin, mökillä (en tietenkään voisi sanoa että paras). 
 
Toisena yksinäisenä päivänä tein itselleni kantarellirisottoa juuri kerätyistä sienistä, toisena päivänä valmistin itselleni haukikeiton pienestä hauesta, jonka mies oli saanut edellisenä päivänä (ja joka oli pakko nostaa koska kala oli nielaissut uistimen niin syvälle sisuksiinsa). Mies perkasi kalan, suolasi sen miedosti ja jätti minulle jääkaappiin. Minä sain siitä hyvän kalan fileointi-harjoitteluuni, ja ennen kaikkea sain loistavan aterian itselleni.
 
Haukiliemi

 
1 pieni hauki
 
Fileoi hauki ruodottomaksi. Youtubesta löytyy hyviä ohjevideoita, sellaisen minäkin katsoin muistin virkistämiseksi. Ota fileet talteen, laita ranka sekä ruodot kattilaan ja lisää
 
lipstikan lehti
tilliä varsineen
sipulin kuoret
muutama valko- ja mustapippuri
vettä niin että kaikki peittyy

Keitä lientä noin vartin verran tai vähän yli. Siivilöi liemi  talteen. Näin pienestä kalasta heitin rangan ja ruotoiset palat kompostiin; jos kyseessä olisi ollut isompi kala, olisin irrottanut ruotoihin ja rankaan jääneen kalanlihan ja käyttänyt keitossa. Lisää liemeen
 
2 perunaa pilkottuna
2 pikkusipulia viipaloituna
hauen fileet
 
Keitä perunoita ja sipuleita niin, että perunat ovat melkein kypsiä, minulla meni nyt vähän yli 10 min. Lisää haukifileet ja keitä vielä muutama minuutti. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Kauho keitto lautaselle ja lisää
 
tilliä
sipulinvarret pilkottuna
ranskankermaa (jos haluat)
 
Nauti mielettömän hyvästä kalakeitosta. Minä söin lisäksi kuivanutta ruisleipää (koska viimeisestä kauppareissusta oli silloin jo yli viikko aikaa) jota mursin keiton joukkoon. Kuiva leipä imi itseensä ihanasti tuota lientä. 
 
Ehkä paras haukikeitto jonka olen koskaan syönyt, kalakeitoissakin on hyvin korkealla. Ja olihan tuo jälkiruokakin ihan ylivertainen. Tähän postaukseen tuli nyt paljon ylisanoja, mutta jokainen on kyllä ihan kohdillaan, anteeksi imelyyteni.
 
 
P.s. Ja  koska kyseessä on keitto pienestä hauesta, oli mielessä myös Juhani Karilan kirja Pienen hauen pyydystys, jonka kuuntelin aiemmin tänä vuonna äänikirjana, ja vielä toiseen kertaan miehen kanssa automatkoilla. Jos et vielä ole lukenut kirjaa, suosittelen lukemaan, ja vaikka olisit lukenutkin, niin kannattaa kuunnella se äänikirjana, niin upeasti Anna Saksman lukee kirjan.  

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Ihana keitto, voisikin ens viikolla valmistaa, kun pakastimessa on kilokaupalla haukifilettä ja vielä saa kasvimaalta perunaa ja yrttejä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Toivottavasti maistui sielläkin :)