tiistai 30. elokuuta 2022

Ajatuksia puutarhasta

 
Kukas sitä omia aikaansaannoksia kehuu jos itse ei kehu? Olen miettinyt näitä puutarha-ajatuksia pitkään, mutta ehkä kirjoittamisen kimmokkeena toimi podcast (terveisiä vaan sinne Kivistöön) jossa lueteltiin ihania puutarha-aiheisia sometilejä. Heitin vitsillä hirveän kuvan vuohenputkien valtaamista karviaisista instagramiin "ihmetellen" että jo on ihme kun oma marjatarha ei päässyt suosikkilistalle. Kukapa sitä haluaisi katsella toisten vuohenputkien peittämiä marjapensaita tai juolavehnäistä savista kasvimaata, kun tarjolla on toinen toistaan upeampia oikeita puutarhoja ja siistejä kasvimaita. Eikä niitä rikkaruohoja kukaan kehtaa julkisesti kenellekään näyttää, ei niitä ainakaan somessa näy. Ja sitten aloinkin miettiä, että onko meidän estetiikan kaipuu niin suurta, että keskeneräinen ja -kertainen ei mahdu someen eikä muihin julkaisuihin.

Paitsi minä kyllä haluaisin nähdä myös muita puutarhoja kuin niitä viimeisen päälle kauniita (vaikka eniten tietysti niitä kauniita kuten Kielometsä). Mutta haluaisin nähdä millaisista epätoivoisista viritelmistä saadaan kuitenkin satoa, marjoja, kukkia ja kaikkea mahdollista. Haluaisin kuulla siitä, että miten ihmiset pärjäävät, kun arki ja työt kaatuvat päälle mutta sen lisäksi on vielä halua hoitaa puutarhaa tai palstaa tai muuta kasvimaata. Joista kuitenkin ehkä saadaan ihan kelpo satoa, joinain vuosina parempi ja joinain  huonompi, mutta saadaan kuitenkin. Kannustusta siihen, että kun aika ei riitä, niin silti kannattaa yrittää. Kannustustamista ja inspiraatiota maan hoitamiseen jaksamisen ja ehtimisen verran.
 
Tarvitsemme armollisuutta mutta ennen kaikkea kaikkea tarvitsemme inspiraatiota ja rohkaisua siihen, että vähempikin voi riittää, ja se on ihan riittävän hyvä. Pienikin omavaraisuuden aste on enemmän kuin ei mitään, että kannattaa viljellä pienestikin ja vähän sinne päin ennemmin kuin ei ollenkaan

Pitää myös muistaa, että maat ovat erilaisia. Tällainen uusmaalainen vanhaa merenpohjaa oleva savimaa on ihan erilaista viljeltävää kuin vaikka Hämeessä oleva viljava maa. Mutta jonkun se on savimaatakin viljeltävä, ja vähän suuremmalla työllä on saava vähän vaatimattomamman sadon. Mutta sekin on riittävän hyvä. Perunoissa on pysytty täälläkin, ja lisänä on ollut vaikka mitä muuta härkäpavuista kukkiin.

Voisiko siis tällainen keskinkertainen pienviljelijä toimia jollekin inspiraationa ja innoittajana, vai haluammeko nähdä ja kuulla pelkästään upeista puutarhoista? Minulla ei ole vastausta, paitsi että minä näkisin mielelläni sitä keskinkertaista ja keskeneräistä puutarhanhoitoa muiltakin. Jossei muuta, niin vertaistueksi ja hyväksi mieleksi.

Ps. Eikö olekin ihanat kukat! Siemenet on tilattu Monosillagardenista. Ihan kaikki ei itänyt, osan saatoin kitkeä rikkaruohojen mukana pois, osalle ei ehkä riittänyt vesi tai ravinto, mutta olen silti saanut kesän aikana monta kaunista kimppua. Ei täydellistä tai kovinkaan runsasta,  mutta silti riittävän hyvää.

4 kommenttia:

Sohvi kirjoitti...

Pitipä ruveta katsomaan omaa somea, että varmasti olen jakanut tätä rösötystä maailmalle. Vaan enpä ole. Lähikuvia kukista, vihanneksista ja kissoista. Lähimmäksi peräänkuulutettuja ajanpuutepuutarhoja pääsevät keskeneräisistä rakennusprojekteista otetut kuvat, nekin ehkä enemmän havainnekuvia tekniikkaan yms liittyen kuin mitenkään muuten "kamalia". Laitoinpa Sauvajyväsen instagram-tilin myös seurantaan!

marketta kirjoitti...

Täällä toinen savimaan viljelijä, jonka kasvilavat ovat tänä kesänä rehoittaneet kaikkea muuta kuin hyötykasveja. Mutta silti jotain oman maan tuotoksia ollaan mekin syödäksemme saatu. Kaikesta huolimatta!

Ulla kirjoitti...

Täällä yksi epätoivoinen viritelmä. Roheesti saksin pensaita alas keväällä ja visioin, miten niistä kasvaa reheviä puskia kesän mittaan. Reheviä kasvoi kyllä, nimittäin reheviä vuohenputkia, kun viimein saivat pensaiden alla valoa, huoh. Kantapään kautta piti oppia sekin, ettei jättipalsamia pidä mennä trimmeröimään, sillä se alkaa kasvattaa sivuhankoihin kukkia, joten nyt meillä on järjetön palsamimeri takapihalla.
Satopakastin sentään saatiin täyteen, vaikka kylmän kevään ja aikaisen syksyn välissä ei mikään kasvanut kunnolla. Ens vuonna taas uusiksi :-)
On kyllä aivan ihanat kukat sun kukkakimpussasi!

sauvajyvänen kirjoitti...

Sohvi, sitähän me kaikki teemme. Minäkin valitsin ihanan kukkakimpun kuvan tuohon kirjoitukseen ;) Ja kiva kun laitoit insta-tilin seurantaa, kiitos.

marketta, juuri niin, kaikesta huolimatta :)

Ulla, hienoa satoa olet saanut. Ja kiitos :)