perjantai 5. elokuuta 2022

Kirsikkakukko


 
Mökin kirsikkapuissa oli tänä vuonna mukavasti kirsikkaa. Niitä riitti sekä piirakkaan että hilloon. Olin leiponut aiemmin kuningatarkukon (alin kuva, ohjeen kirsikoiden tilalla oli 9 dl mustikkaa ja 3 dl vadelmaa sekä sokeria oli 1 dl). Kuningatarkukko oli niin hyvää, että söimme kolmestaan (minä, mies ja isä) sen lähestulkoon kokonaan yhdeltä istumalta, pienet palat jäi kaikille aamuksi. Koska kirsikoita riitti niin ajattelin leipoa tämän vuoden kirsikkapiirakan kukkona.

Yksi litra kirsikoita ilman kiviä

Otin ohjeen Martta-liiton sivuilta, vähän lisäsin jauhoa pohjaan ja sokeria kirsikoille alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna sekä lyhensin paistoaikaa. Leivoin kirsikkakukon näin:

200 g voita
1 dl sokeria
4½ dl ruisjauhoa (minulla oli Jalon myllyn piirakkajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
 
1 l kirsikoita, kivet poistettuna 
1,25 dl hillosokeria
½ dl perunajauhoa

Sulata voi ja sekoita sokeri siihen. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja leivinjauhe. Levitä 2/3 taikinasta korkeaan uunivuokaan, jätä 1/3 taikinasta kanneksi. Sekoita kirsikoiden sekaan hillosokeri ja perunajauhot, kaada ne taikinapohjan päälle. Kauli loput taikinasta kanneksi jolla peität kirsikat. Paista kukkoa 200 asteessa n. 50 minuuttia. Anna vähän jäähtyä ja nauti jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Hyvää, niin hyvää; riitti kuitenkin kauemmin kuin tuo kuningatarpiirakka.

Kuningatarpiirakka

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Ihana kirsikkasato teillä taas :-) Meillä ei tullut ainuttakaan kirsikkaa, kun Latvian matala halkesi lumen painosta. Jospa sitten ensi vuonna.

Jael kirjoitti...

Herkulliselta näyttää🍒Täällä kirsikkojen aika ehti jo loppua.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, kyllähän tämä kelpasi, etenkin kun oli siinä mökin pihassa. Linnut verottaneet satoa vähän liikaa, pitää ensi vuodeksi keksiä lisää karkotteita. Harmi teillä lumituhoista :(

Jael, kiitos, hyvää oli, vaikkakin vähän erilaista piirakkaa mitä yleensä saa :)