lauantai 18. heinäkuuta 2020

Possun (pikku)ribsit helposti

Eipä tämä oikein ruokakuvasta käy

Olen aiemmin tehnyt pienen määrän ribsejä, ja tuo ohje onkin siihen oikein kelpo. Tein kuitenkin juhannukseksi monta kiloa ribsejä, ja huomasin, ettei tuo kahden tunnin uunitus ollutkaan riittävä isommalle määrälle lihaa. Ribsit olivat kyllä hyviä, mutta eivät täydellisiä. Asia jäi sen verran kaihertamaan mieltäni, että päätin ottaa uusinnan. Tähän tulikin hyvä tilaisuus, kun perinteiseen tapaan serkkuni tuli saunomaan mökille. 

Tämä on hyvin yksinkertainen tapa valmistaa ribsit; hauskasti luin juuri tuoreen kirjoituksen Ripaus Tryffeliä -blogista, jossa ribsit oli tehty ihan toisella tavalla, alkaen jo raaka-aineesta. Pitääkin joskus kokeilla ja verrata, varmasti pääsee ihan uusille leveleille. Tällä tapaa voi kuitenkin tehdä ison määrän ribsejä todella helposti.

Olen alkanut käyttää Poppamiehen rubeja ja kastikkeita lähes kaikkeen grillaukseen, minun tapa vähän oikoa ilman kompromisseja maun suhteen. Tällä tavalla tehtynä valmistamisen voi jakaa pidemmälle ajalle, eli olen paistanut ribsit kaupungissa uunissa, ja sitten tuonut sellaisenaan ne mökille, jossa olen vasta seuraavana tai sitä seuraavana päivänä grillannut ribsit. 

2-3 kg possun pikkuribsejä
Poppamiehen Burgers and ribs kuivarubia reilusti

Poppamiehen Smoky Apple sauce, vajaa pullollinen

Poista ribseistä uloin kalvo "luupuolelta". Minä ostin lihat Reinin lihasta, niissä osasta kalvo on jo poistettu. Hiero kuivarubia kauttaaltaan, anna maustua tunnin verran huoneenlämmössä. Laita kylkirivit isoon uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Paista lihoja 150 asteessa 3½ tuntia, siirrä ribsien paikkoja kerran paistamisen aikana. 

(Tämän jälkeen minä jäähdytin ribsit, sillä grillasin ne vasta seuraavana päivänä. Pidin ne kylmälaukussa jääblokkien kanssa kylminä. Ribsit voi toki grillata heti perään, mutta halusin kypsentää ne etukäteen kaupungissa niin, ettei tarvinnut helteellä pitää uunia päällä mökissä.)

Ennen grillaamista sudi omenasoosia kauttaaltaan, minä käytän sitä ihan reilusti niin, että kolmelle kilolle menisi lähes koko pullollinen, kahdelle kilolle vähän vajaa pullollinen. Grillaa ribsit kuumassa grillissä n. viisi minuuttia puoleltaan, lihapuolelta ehkä vähän yli. Leikkaa ribsit yhden luun kokoisiksi, liha oli niin mureaa, ettei paljoa tarvitse muuta kuin veistä näyttää.

Söimme ulkona yksinkertaisen mutta ehkä juuri siksi niin maistuvan ruuan: ribsejä, italiansalaattia, varhaiskaalisalaattia sekä melonikuutioita ison kulhollisen. Kuvia en muistanut ottaa, vaikka ehkä olisi pitänyt. Hyvän ruuan lisäksi saunomista savusaunassa pitkän kaavan mukaan, paljon uimista (Kymi helteestä huolimatta 20 astetta) ja tietysti lettuja mansikkahillolla. Perinteistä, niin perinteistä ja 💚

Seuraavana päivänä kävin mustikassa, vähän vielä on raakaa 

4 kommenttia:

Merja / Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Mun pitää kokeilla tätä! Ja noita valmiita rubeja ja soosia, en ole vaan0 aiemmin osunut hyvän kohdalle, sillä koetan tehdä itse. Vaikka mun luottoribsiohje on ihan vaan sellaisenaan grillattuna, pienillä mausteilla, ei tommosta amerikkalaista ylenpalttisuutta, mikä ohje on nyt blogissa. Nyt on ongelmana on ollut etten löydä hyvän laatuisia perusbabyribsejä enää. Täällä ei ole Rekossa luomupossun toimittajaa ja kauppahallin ribseissä laatu vaihtui.

sauvajyvänen kirjoitti...

Poppamiehen rubit ja soosit saavat ainakin minulta täyden suosituksen. Harmi jos sieltä ei meinaa löytyä hyviä ribsejä, sitä aina välillä unohtaa kuinka hyvien kauppojen äärellä sitä pääkaupunseudulla on.

Ulla kirjoitti...

Nyt tuli nälkä! Tällä ohjeella täytyy tehdä, kun seuraavan kerran on ribsien aika. Kiitos.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ole hyvä, toivottavasti tykkäät yhtä paljon kuin me.