tiistai 3. lokakuuta 2017

Limanuljaska sitruunarisotossa


Limanuljaska on nimestä huolimatta hyvä syötävä sieni. Se on helppo tunnistaa mm. sitruunankeltaisesta jalan tyviosasta. Sieni on aavistuksen työläs kerättävä ja se kannattaa nylkeä jo metsässä. Minä halkaisen sienen keskeltä kahtia ja samalla limainen pintakelmu on helppo irrottaa. Sieni kannattaa kerätä omaan pussiin sillä se värjää muut sienet (ja korin) mustaksi.


Sieni on miedon ja miellyttävän makuinen. Joidenkin mielestä se kuulemma maistuu liian happamalta, mutta minusta sen maku on pelkästään miellyttävä. Minä paistoin pilkotut sienet voissa pannulla, maustoin suolalla ja pippurilla. Hyvää sellaisenaan, hyvää risotossa ja ehkä parasta voileipägrillissä kuumennetussa kerrosleivässä Jukolan cheddarin kanssa. 

Risoton tein kahdelle, tästä jäi vähän yli.

1 sipuli 
voita
2 dl risottoriisiä
1 sitruuna
n. 5½ dl hyvää lientä
riittävästi parmesanjuustoa raastettuna
suolaa ja pippuria

voita
limanuljaskaa
suolaa, pippuria

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipuli voissa, lisää myös risottoriisi ja raastettua sitruunankuorta. Purista puolikkaan sitruunan mehu riisin päälle (tai koko sitruunan). Lisää kiehuvaa lientä vähä kerrallaan, anna edellisen liemen imeytyä ennen uuden erän lisäämistä. Kun riisi alkaa olla sopivan kypsää, raasta joukkoon sopivasti parmesania. Tarkista suola ja rouhi vähän pippuria.

Paista pilkotut sienet voissa kypsäksi, lisää suola ja pippuri. Maistele vähän pannulla, ja lisää sopivasti risoton joukkoon.

Sitruunarisotto jyräsi ehkä aavistuksen sienen maun yli, mutta hyvää oli. Ensi kerralla teen ehka tavallisen risoton ilman sitruunaa.

2 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Kaverini kehui kovasti limanuljaskan makua ja ajattelin, että se on se tämän vuoden uusi sieni. Kaikki löytämäni ovat vaan olleet niin toukkaisia etten ole päässyt maistamaan. Voiko makua kuvailla jotenkin vai onko se vaan koettava?

sauvajyvänen kirjoitti...

Minusta se on aika mieto, ja aavistuksen hapan, mutta sellaisella miellyttävällä tavalla. Ehkä vähän ihmettelen sitä kun jotkut sanovat sitä niin happamaksi etteivät pidä siitä sen takia. Ei samalla tapaa maukas kuin vaikka mustavahakas. Koostumus menee aika lödjöksi, mutta se sopii siksi erinomaisesti vaikka juuri risottoon tai leivän väliin.