tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kylmäsavustettu hauenmäti ja pasta


Meillä ei ole (vielä) oikeaa kylmäsavustinta. Ehkä sellainen joskus ilmestyy mökille, mutta toistaiseksi olen hoitanut kylmäsavustuksen meidän tavallisessa Opa-Muurikan savustimessa. Meillä on sellainen metallikehikko, johon laitetaan hienoa purua, joka palaa kytemällä niin, että muodostuu savua, mutta ei juurikaan lämpöä. Palaminen tarvitsee kuitenkin happea, joten pienen savustimen kantta ei voi sulkea kokonaan, sekin on kokeiltu. Mutta hyvin onnistuu kylmäsavustus näin, ainakin kasvisten ja näköjään mädinkin savustus. 

Minulla oli ison hauen mätipussit. Olin pakastanut ne hyvissä ajoin (vähintään 1 vrk -18 astetta) ja sulattanut ennen savustusta. Laitoin mätipussit ritilälle ja savustimen pohjalle metalliritilän puruineen. Kansi vähän raolleen, mäti sai savustua yön yli noin nollakelissä, tai vähän plussan puolella taisi lämpö olla osan yötä. En ollut suolannut mätiä etukäteen, enkä myöskään jälkikäteen. Käytin mädin tahnoissa ja ruuassa, joihin lisäsin suolaa vasta lopuksi.


Kylmäsavustettu mäti on hyvää sellaisenaan leivällä, maustamassa salaatteja, kastikkeita, tahnoja tai vaikka yksinkertaisessa pastassa. Nyt tein pastan yhdelle näin:

kypsää pastaa sopivasti

n. 1 rkl kylmäsavustettua hauenmätiä
1½ rkl ranskankermaa
ripaus suolaa (paitsi jos mäti on valmiiksi suolattua)
1 rkl silputtua tilliä

Keitä pasta sopivaksi, valuta. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kääntele pastan joukkoon. Nauti hienon makuisesta pastasta.

River Cottagessa oli näin hieno kylmäsavustin

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Mitä herkkua! Meilläkin on se metallikehikko kylmäsavustusta varten, joten täytyy kaivaa se varastosta, jahka seuraavan kerran saadaan mätiä. Kylmäsavustettu mäti kuulostaa niiiin herkulliselta.

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Hauenmäti savustettuna on meidänkin herkkua :) Monethan eivät arvosta haukea kovin korkealle, mutta meillä se on ihan arvostettu kala. Minusta hauki, siis itse kala, on herkullisinta lämminsavustettuna.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin olin jo vähän unohtanut koko kylmäsavustuksen, kun ollut niin huonoja chilivuosia.

elina, olen tähän asti vain lämminsavustanut mätejä, mutta jatkossa kyllä taidan useammin kylmäsavustaa, niin hyvää tämä oli. Pitää kokeilla uudestaan hauenkin savustusta, olen jotenkin saanut siitä aina niin kuivaa, etten ole vuosiin kokeillut. Jos vaikka nyt onnistuisikin.