sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Aasialainen peurapata


Maaliskuu(kin) on aikaa, jolloin syödään pakastimia tyhjäksi. Tänä vuonna ne ovat edelleen poikkeuksellisen täynnä, sillä takana on poikkeuksellisen erinomainen marjavuosi, ja riistaakin on enemmän kuin vuosiin, kauriista ja peurasta riittää edelleen syötävää.

Tänään valmistin peurapadan aasialaisin maustein. Tein ruokaa sopivasti niin, että muu perhe saa syödä sitä huomennakin kun minä tulen kotiin vasta myöhään illalla.

1 kg peuran patapalaa
öljyä/voita
suolaa, pippuria
1 tl savuchiliä

4 (puna)sipulia
1 varsisellerin varsi

pala inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl ketjap manis -kastiketta
3 rkl osterikastiketta
1 rkl kalakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl kookossokeria (tai fariini-)
2 tähtianista
n. 3 dl hyvää lientä
n. 2 rkl maissitärkkelystä

Pilko liha paloiksi. Ruskista ne rasvassa pannulla, suolaa ja pippuroi, lisää chili ja siirrä pataan. Pilko kasvikset ja käytä niitäkin hetki kuumalla pannulla, siirrä pataan. Kuori inkivääri ja valkosipulit, pilko muutamaan osaan, lisää ne ja liemiaineet sekä tähtianikset pataan. Lisää lientä/vettä niin, että padassa riittää nestettä suunnilleen puoleen väliin lihoja. Sekoita maissitärkkelys nesteeseen ja tasaisesti koko pataan. Anna padan hautua pari tuntia kannen alla ihan miedolla lämmmöllä niin, että neste juuri ja juuri poreilee. 

Murea ja maukas pata. Syötiin riisin ja kasvisten kanssa. Lisämakua korianterista ja limestä. Lasten mielestä ihan "peruspata".

Ei kommentteja: