maanantai 6. maaliskuuta 2017

Savustettu siika ja savustettu hauen maksa


Niin kauan kuin muistan, olen pitänyt huolen, että meillä syödään vähintään kerran viikossa kalaa. Kalaa pitäisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa, ja toinen kerta tulee syötyä töissä/hoidossa/koulussa, ja toinen kerta kotona. Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, että kouluissa kala-ateriat taitavat olla välillä vähän mitä sattuu, ja siksi olen nostanut kotona syötävien kalaruokien määrän keskimäärin vähintään kahteen joka viikko, sitä se on tosin ollut muutenkin aika usein jo aiemmin. Tällä hetkellä etsinkin kaikenlaisia mahdollisia kalareseptejä, sillä kalaa tulee niin helposti tehtyä aina kuten ennenkin. Aivan kuten tein eilenkin, savustin siikafileitä perinteisesti; mutta millaisista fileistä, aivan upeista kertakaikkiaan.

Olen asunut Espoossa kohta 13 vuotta, mutta ehkä parasta mitä tänä aikana Espoossa on tapahtunut on Maxin kala. Lehdet ja some ovat kohisseet koko alkuvuoden Espoon Kauklahdessa olevasta kivijalkakaupasta, Maxin kalasta. Kalakauppias Max Grönholm kyllästyi huonoon kalatarjontaan ja ratkaisi asian perustamalla oman kalakaupan meidän kaikkien muidenkin iloksi. Facebookin kautta on mahdollista seurata päivän tarjontaa. Kaupassa asioidessa kannattaa varautua jonoihin, mutta sekään ei haittaa kun kala on niin kertakaikkisen upeaa. 

Minä kävin kaupassa lauantaina aika iltapäivästä, ja jäljellä ei ollut enää paljoa vaihtoehtoja. Ostin kuitenkin kaksi upeaa siikafilettä sekä talon katkarapusalaattia. Valmistin niiden ympärille sunnuntaille upean ruuan: savustettua siikaa, katkarapusalaattia, parsakaalisalaattia, keitettyä kukka- ja parsakaalia, juurestikkuja ja perunamuusia. Maistiaiseksi savustettua hauen maksaa jonka isä toi aikaisemmin. Sunnuntairuokaa parhaimmillaan. 

Talvella tulee käytettyä savustinta harvemmin. Siksi kirjoitankin ylös, kuinka savustin siikafileen Opa-Muurikan sähkösavustimella kun ulkona oli muutama aste pakkasta:

Laitoin sähkösavustimen päälle ja pohjapellille purut ja yhden sokeripalan, kansi kiinni. Lämmitin savustinta 10 minuuttia, jonka jälkeen avasin kannen ja laitoin fileet ja maksan sisään, samalla ensimmäiset kitkerämmät savut tulivat ulos. Savustin 25 minuuttia, jonka jälkeen avasin luukun ja nostin kalat pois. Olisi ollut hyvä antaa kalan vähän kuivahtaa kansi auki, mutta se unohtui tällä kertaa. 

Hyvä savu, hyvä kypsyys kalassa, ehkä 20 minuuttia olisi riittänyt ja 5 minuuttia kuivatusta päälle. Hauen maksa oli vähän kuivahko, sille voisi riittää vaikka vartti tai vähemmänkin.

4 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Onpas herkullisen näköistä savukalaa. Savusiika on ihanaa. Pakko kommata, että kouluissa ei kyllä enää kalaa ole.. taitaa olla vain kalapuikot jäljellä tai mahdollisesti sei, ja senkin muoto kyseenalainen. Ihan hyvä pitää omia kalapäiviä :)

Viikonloppukokki kirjoitti...

Sähkösavustin on ihmeen hyvä vehje, ja toimiva kaupunkioloissa. Taloyhtiössä asuvakin pääsee savustetun kalan makuun. Ainoa mikä siitä puuttuu on termostaatti. Minä en ole perheen savustaja, mutta olen huomannut, että se joka savustaa nykii välillä johtoa irti seinästä.

Lapset aina sanovat koulun "kalapäivän" jälkeen, että oli kalaa, muttei oikeeta.

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Mutta ne ovat varmaankin juuri niitä parhaita reseptejä ne aivan-kuin- ennenkin-reseptit :) Ja sitä muuta siinä kalan ympärillähän voi helpomminkin vaihdella.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kaura, meillä lapset vieläkin muistelee, kun itsenäisyyspäivän aattona koulussa oli ihan oikeaa lohta, joka oli hyvää. Muutenhan se tosiaan on sitä epäkalaa. Joskus on lohikeittoa, mutta jokaiselle lautaselle i kuulemma riitä lohenpalaa, perunaa vaan ja vähän seitä.

Viikonloppukokki, se tosiaan on toimiva kapistus, pidän siitä paljon. Tähän aikaan vuodesta etenkin sillä on helppo pelata, kun ei ole niin kuumaa muuten.

elina, aina välillä kaipaa ihan muutakin, nyt on sellainen kausi menossa. Mutta hyviä ohjeita on löytynyt paljon.