keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Metsä heinäkuussa 2016


Minä kerron aina silloin tällöin kasvimaakuulumisia joko mökiltä tai palstalta. Jonain vuosina jopa ruukkupuutarhasta, mutta pariin kolmeen vuoteen siitä ei ole ollut kerrottavaa, tänä vuonna kaikkein vähiten, josko ehkä ensimmäiset tomaatit tai chilit kukkisivat jo siellä.


Mutta tänä vuonna metsästä on kerrottavaa. Ja tästä hyvästä tuurista, että marjat ovat vähän etuajassa, kypsiä nyt, kun viimeinen lomaviikko on menoillaan. Sieniäkin sain vähän parin sienettömän vuoden jälkeen. Nyt tosin metsä on niin rutikuiva, ja helteet taitavat jatkua, joten on ihan mahdollista, että tämän vuoden sienet olivat tässä. Mutta en valita vaikka niin kävisikin, sain kuitenkin vähän kuivattuja tatteja ensi talvea varten. Ja syötiin hyvä kolmen sienen kastike, pystyynkuivaneita kanttarelleja ja lampaankääpiä, lisänä tattia. Kaikkien kolmen sienifiilin mielestä älyttömän hyvä kastike.


Mustikkaa on, sitä todellakin on. Aloitin mustikkakauden serkun mökillä, jossa taisi olla aika keskinkertainen satovuosi. Mutta täällä päin on sellaisia paikkoja, joissa mustikanvarvut ovat maata myöten, koska varvut eivät jaksa kannatella mustikkamäärää. Yhteensä minulla on nyt jo enemmän mustikkaa kerättynä kuin on minään vuotena aiemmin, en ainakaan muista että koskaan olisin kerännyt näin paljoa,

Myös vadelmaa on huimasti. Minun vanhat vadelmapaikat ovat jo ruohottuneet ja kasvaneet umpeen, mutta onneksi löysin uusia paikkoja. Vadelmiakin olen kerännyt enemmän kuin koskaan aiemmin, ei tarvitse tänä vuonna ostaa vadelmia. Enkä ole moneen vuoteen keittänyt kuningatarhilloa, mutta tänä vuonna voisi tehdä.

Jotta aika riittää, olen käynyt ensimmäisen kerran metsässä ennen kuin kukaan herää ja palannut takaisin yhdeksän aikoihin, jolloin olen käynyt herättämässä lapset aamu-uinnille (vesi oli tänään jo melkein 20 astetta). Ja viimeisen kerran käyn metsässä ennen nukkumaanmenoa. Väliin on mahtunut satunnaista marjastamista lasten kanssa, puiden ostoreissua Elimäeltä, kasvimaan kitkemistä, saunomista savusaunassa ja muuta sellaista.


Mustikkaa on myös syöty paljon. Tietysti talkkunan kanssa pöperönä, jugurtin kanssa ja piirakassa. Yksi mammanmarjapiirakka tehty, samoin uusi satsi mustikkapiirakoita pullataikinaan. Oikealla perinteinen piirakka, vasemmalla sellainen, jossa marjojen alla on vaniljakreemiä, kumpikin hyviä. Muutenkin mökillä ruokailu menee yksinkertaisen kaavan mukaan: aamiainen joskus kympin aikaan, päivällä jossain välissä lapset syövät vähän välipalaa, päivällinen joskus viiden kuuden aikaan ja iltapala joskus ysin aikaan. Muuhun ei aika riitäisi, nytkin mennään todella yksinkertaisella ruualla. Päivälliseksi on syöty esim. hirven T-luupihvejä grillattuna ja uunissa tehtyjä uusia pottuja, savuahvenia ja uuniperunoita, possunfilettä grillin kautta uunissa ja uusia perunoita keitettynä ja sen sellaista. Salaattina salaattia kasvimaalta sekä kurkkua ja tomaattia, jotka ovat tähän aikaan vuodesta hyviä ja joskus jopa edullisia, sekä kasvimaalta punajuuria, sipuleita ja mitä sieltä löytyykään.

ps. Meillä oli viime yönä ekaa kertaa ikinä muutama rapumerta vedessä. Tänään pidettiin rapujuhlat, tuli yksi rapu jokaiselle syöjälle!

5 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Meillä on jo marjapakastin täynnä, mansikkaa, mustikkaa ja vattua. Vielä on herukat ja karviaiset keräämättä. Kanttarelleja sain viikonvaihteessa kastikkeeksi ja pakkaseen.
Ps. Tein tänään karviaisketsuppia River Cottage Fruit -kirjan ohjeella. Siitä tuli jännän makuista, varmaan hyvää makkaroiden kanssa.

Nanna kirjoitti...

No sitä kannattaa juhlistaa!(rapuja)Mun saldo on 0.

Ulla kirjoitti...

Mielettömän hienoa ja ahkeraa sadonkorjuuta! Itse poimin 3 litraa mustikoita ja julistin sen jälkeen hyttyset voittajiksi ja palasin kotiin.
Tatteihin törmättiin pari päivää liian myöhään, mutta onneksi löydettiin toukattomia kehnäsieniä kompensoimaan menetystä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, meilläkin pakastimet ovat uhkaavan täynnä, nyt ei kaupasta tarvitse ostaa kuin maitotuotteita ja joskus leipää. Pitää saada tilaa vielä riistalle ja muulle sadolle. Minäkin olen miettinyt jo pari vuotta ketsupin tekoa, puuttuu vaan ne tomaatit. Toiveikkaana ajattelen että jos ensi vuonna saisin satoa.

Nanna, siihen viiteen se jäi, seuraavana aamuna merrat olivat tyhjiä.

Ulla, kai sitä on jonkin sortin masokisti. Mutta se fiilis kun tulee täyden ämpärin kanssa metsästä, silloin unohtuu hyttyset ja paarmat. Sieniä ei tuolla päin tule lisää jos ei tule kunnon sateita.

sauvajyvänen kirjoitti...

Lisäys vielä Ullalle, huomasin ettei tuohon karviaisketsuppiin tullutkaan tomaatteja, joten sitä voisikin kokeilla nyt.