sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Lisää kevätpuuhia

Fiskarsin pistolapio on upea lapio savimaalla! En vaihtaisi mihinkään.

Kyllähän se kevät on tullut, instatililläni näkee jo kukkiakin. Eilen, viikon aurinkoisimpana päivänä, käänsin puoli aaria savimaata. Minulla on nyt toista kesää puolikas palstasta, jonka otimme palstanaapurin kanssa puoliksi. Se jäi syksyllä kääntämättä, ja asia harmitti aika lailla, etenkin kun talvella oli hyvä routa joka rikkoi savipaakkuja tehokkaasti. Mutta eipä hätää, eilen oli hieno päivä kääntää maata. Otin sellaisen urakka-asenteen, tapani mukaan olin hyvin tietoinen ajasta, ja koko hommaan meni vähän yli kaksi tuntia. Pidin pari pientä taukoa, joiden aikana siirsin kompostikehikon uuteen paikkaa ja lapioin hyvän mullan alta pois. Revin myös lehtikaalien varret juurineen ja laitoin ne kompostiin. Tänään lihakset kyllä tietävät minkälaisella urakalla eilen tuli huhkittua. Ja mielikin tietää, eipä tarvitse terapeuttia kun on savimaata mitä kääntää.

Levitin myös kalkkia vanhalle palstalle, yhteensä 25 kg. Sille on levitetty tuhkaakin iso pussillinen, olen ollut vähän huolimaton kalkituksen suhteen viime vuosina. Viime vuonna epäilen sen olleen yksi syy, miksi punajuuret kasvoivat niin huonosti. Vielä pitää hommata toinen säkki kalkkia, ja levittää se uuden palstan puolikkaalle. Sitä pitää hoitaa muutenkin tänä vuonna, tarkoitus on laittaa se pääasiassa maanhoitokasvatukseen kuten viime vuonna. Paljon auringonkukkaa ja hernettä, vähän muuta.  Tuon palstan koko on siis 5 x 10 m. Suunnitelma voi vielä vähän elää, mutta tuossa on pääpiirteet:

Peruna
Peruna 
Peruna
Peruna
Peruna

Kurpitsa, kurkku
Herne
Herne
Herne
Herne
Herne
Auringonkukka
Auringonkukka
Auringonkukka
Auringinkukka
Auringonkukka

Tänään sitten sataa eilisenkin edestä. Mitä mainioin päivä kylvää kirsikkatomaatit ja yrtit, en ole vuosiin ollut näin myöhässä, toivotaan tulevasta sadostakin parempaa kuin vuosiin. Ja ihan paras päivä hauduttaa hirvenposkia.

Ei kommentteja: