sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Talvivalkosipulit maahan ja muuta syksyistä


Talvivalkosipulit ovat maassa, luulisin olleeni ihan sopivassa ajassa. Niiden pitäisi ehtiä juurtua, mutta toisaalta eivät saisi ehtiä kasvattaa vielä vartta ennen talven tuloa. Niin kävi viime vuonna, mutta ihan hyvän sadon sain silti. Vaikka tuo maa näyttää saviselta, on muutama sentti syvemmällä odottamassa sitä itteään, eli lehmänlantaa. Luulisin että valkosipuleille riittää voimaa. Tein vaon valkosipuleille, asettelin kynnet maahan ja peitin ne hyvin mullalla. Nyt toivotaan että ensi vuonna saamme monta isoa valkosipulia mökilläkin.

Tämä alue on samalla korotetulla alueella kuin uusi hedelmätarhakin on. Lähellä oleva koivu on tarkoitus kaataa talvella. Kesällä aion istuttaa kurpitsan pari alueen keskelle, jos vaikka ensi vuosi olisi vähän suosiollisempi kurpitsavuosi, voimaa riittää kurpitsallekin.


Leikkasin myös loput marjapuskat. Nyt on leikattu 10 mustaa viinimarjapensasta, 4 punaista viinimarjaa, 2 isoa punaista karviasta sekä 5 keltaista karviaista. Ja vadelmat myös. Jaoin homman kahdelle viikonlopulle, jottei urakka tuntuisi liian suurelta. Tänä vuonna leikkasin aika reilusti, sillä välissä on ollut liian monta leikkaamatonta vuotta. Nyt näin julkisesti lupaan, että näin pitkää väliä ei enää tule, vaan leikkaan vuosittain sen verran mitä pitää. Leikkasin nyt kaikki sammaloituneet tai jäkälöityneet oksat, sekä kaikki ne, jotka kasvoivat alaspäin tai kasvimaan päälle. Niitä oli paljon. Nyt on kaksi melkein itseni korkuista kasaa leikattuja oksia, hyvä pohja juhannoskokolle. Lisäksi on vielä erikseen iso kasa karviaisen oksia.

Syksyyn kuuluu myös se, että miehet ovat metsällä ja minulle jäi saunanlämmitys, mikäs sen mukavampaa. Vesi oli enää kahdeksan astetta, minä olin ainoa joka ui, kuopuskaan ei lähtenyt kaveriksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Talvivalkosipulit? Tässähän oppii avuton ja kädetön kaupunkilaistyttö ihan uusia juttuja. Sori jos kyselen ihan hölmöjä, mutta miten kauan ne kasvavat, ovatko ne siis kasvaneet kevääksi? Hmm, pitäisiköhän kokeilla vielä meidänkin ryytimaassamme... Nimim. madot saatana söivät retiisit.

-Savusuolaa, Janica

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä ne kasvavat sinne loppukesään saakka, hyvänä kesänä ovat lähes nyrkin kokoisia, huonompana pienempiä. Nämä ovat erittäin mukavia laiskalle pouutarhurille, nimittäin ei tarvitse tehdä mitään kylmäkäsittelyä kuten keväällä istutettvaille valkosipuleille tarvitsee: Suomen talvi hoitaa kylmäkäsittelyn. Suosittelen kokeilemaan. Talvivalkosipuleista tunnetuin lajike on Aleksandra, vanhaa venäläistä kantaa. Sitten on muutamia muita, lähinnä virolaisia tai venäläisiä kantoja, jotka myös käyvät hyvin. Eli ihan mikä tahansa sipuli ei kestä talvea maassa, mutta nämä ainakin ovat olleet hyviä.

Retiisi nyt on muutenkin kökkö kasvatettava, ei siitä kannata masentua.