lauantai 4. huhtikuuta 2015

Villisikaa pääsiäiseksi: kinkku uunissa

Kinkku reilu puoli tuntia levänneenä

Meillä on jo vuosia syöty villisikaa pääsiäislauantaina, niin tänäkin vuonna, kunnon kinkku olikin. Tänä vuonna oli selvästi isompi kinkku kuin aiemmin, en punninnut sitä, mutta varmaankin lähempänä viittä kiloa kuin kolmea. Paistoin sen samaan tapaan kuin aiemminkin, tosin aikaa meni melkein puolitoista tuntia kauemin. Liha oli kuitenkin todella mehukasta ja maistui minusta parhaimmalta kinkulta mitä olen tehnyt (tosin näin taidan sanoa joka vuosi, en tiedä tekeekö muisti tepposet vai paraneeko ne todellakin vuosi vuodelta). Kinkku oli isommasta possusta kuin yleensä ja siinä oli ehkä vähän enemmän rasvaa kuin aikaisempina vuosina, liekö se vaikuttanut asiaan. Viime vuonna tein kinkusta lasten mielestä liian tulista, nyt olin maltillisempi maustamisen kanssa, ja se kannatti sillä liha maistui lapsille todella hyvin, myös sille ei-paljoa-lihaa-syövälle kuopukselle.

2 porkkanaa
pala lanttua
pala juuriselleriä
2 sipulia
2 dl vettä
½ dl makeaa omenaviiniä
muutama tippa sitruunaa (voi jättää pois)
3 oksaa rosmariinia
tuoretta timjamia

Kuori ja pilko kasvikset. Levitä ne isoon uunivuokaan. Lisää nesteet ja tuoreet yrtit.

3 rkl soijaa
2 rkl vaaleaa siirappia
2 rkl balsamicoviinietikkaa
2 rkl öljyä
3 tl yrttisuolaa
3 tl katajanmarjoja morttelin kautta
3 tl viherpippuria morttelin kautta
3 tl kuivattua timjamia
1 tl mustapippuria myllystä
½ tl vaniljajauhetta
½ tl savustettua Aji Christalia
1 tl Aji Fantasya

villisian kinkku, ehkä n. 4,5 kg

Sekoita mausteet kulhossa sekaisin. Aseta kinkku juurespedille. Levitä mausteseos kinkun pintaan kummallekin puolelle vaikka silikonisudilla. Jätä rasvapuoli kinkusta ylöspäin.

Kinkku menossa uuniin

Laita kinkku uuniin 275 asteeseen ja paista 10 min. Laske lämpö 125 asteeseen ja paista kunnes kinkun sisälämpötila on 78 astetta, nyt siihen meni reilu viisi tuntia.

Kun kinkku on kypsä, kääri se hyvin folioon (pidä mittari kinkussa, ettei anturin tekemästä reiästä valu nestettä) ja peittele vielä keittiöpyyhkeillä. Anna kinkun tasaantua huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia. Valmista sillä välin lisukkeet ja kastike vuokaan valuneesta liemestä. Kastikkeeseen laitoin

3 dl siivilöityä lientä
3 rkl vehnäjauhoa
n. 1 dl kermaa
1 rkl mustaviinimarjahyytelöä
suolaa, pippuria

Laita lientä kattilaan, suurusta se vehnäjauholla (vatkaa jauhot vispilällä sekaan) ja anna kiehua viitisen minuuttia. Lisää kerma ja hyytelö, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Samalla tuli tehtyä perunamuusia (joka kuulemma onnistui ihan täydellisesti), uunijuureksia (porkkanaa, selleriä, lanttua ja palsternakkaa kuutioiksi, vähän öljyä, vaaleaa siirappia, timjamia ja sormisuolaa, paisto 250 asteessa n. 20 minuuttia) ja uunipunajuuria (kuoritut punajuuret kuutioksi, vähän öljyä, hyvää balsamicoa, vaaleaa siirappia, timjamia ja sormisuolaa, paisto kuten noilla muilla juureksilla). Jos viime pääsiäisenä ei mikään onnistunut, niin tänä vuonna ainakin ruoka on ollut poikkeuksellisen hyvää.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voi että tuollaisen kinkun kun joskus sais! Näyttää niin herkulliselta:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Oli kyllä harvinaisen hyvää lihaa. Ja sitä riittää vaikka mihin!

Nanna kirjoitti...

Mäkin täällä himiöin, että voi kun pääsis maistamaan!

sauvajyvänen kirjoitti...

Oli ihan parhaat kinkkuleivät eilen, jos tässä nyt vähän laitan suolaa teidän haavoihin ;) Ja toistan itseäni taas, että harvoin on noin hyvää lihaa ollut saatavilla.