lauantai 17. tammikuuta 2015

Kasvimaasuunnittelua 2015


Taas on se aika vuodesta, jolloin mieli alkaa suunnitella kevään kylvöjä. Tänä vuonna en ollut etukäteen viisas, mutta muistissa oli kuitenkin ajatus siitä miten jaan tänä vuonna palstani. Olen toteuttanut palstallani kiertoviljelyä, tai ainakin sinne päin. Jossain blogikeskustelussa törmäsin ajatukseen ettei muka aarin palstalla kiertoviljelyä voisi toteuttaa, mutta minä ainakin kierrätän lajeja normaalin logiikan mukaan. Neljän vuoden kiertoa en ole toistaiseksi ihan kaikille kasveille vielä saanut, mutta vähintään kolmen vuoden kierto on onnistunut. Kunhan saan uuden palstan maan kohtuulliseen kuntoon, neljän vuoden kiertoväli alkaa olla mahdollista kaikille.

Uudelle palstalle on tarkoitus laittaa parina ensimmäisenä vuotena lähinnä hernettä, härkäpapua ja auringonkukkaa. Ja peittää osa palstasta pahvilla, jonka päälle on tarkoitus kasata multaa ja hiekkaa. Pahvia en ole ennen käyttänyt, mutta ajattelin kokeilla sitä, kun kerran sitä on vähän käytettävissä.

Uusia kasveja ei ole odotettavissa, sen sijaan mukulasellerin verran lajikirjo vähenee. Kurpitsaa laitan vähän enemmän kuin ennen, nyt on löytynyt niin hyviä lajikkeita. Punajuurta laitan taas enemmän kuin viime vuonna. Jos tulee jättisato, voin hyvin lahjoittaa sitä eteenpäin, mutta jos tulee huono sato, niin eipähän harmita.

Ja chilit laitoin tänään itämään! Tänä vuonna laitan vain yhdeksän lajiketta, ja kaksi on minulla talvehtinut. Suurin osa on taas sellaisia vähän tai keskikertaisesti tulisia, sellaisia joita voi käyttää paljonkin. Tuleepa syötyä vuoden aikana. Nyt toivon kunnon satoa, viime kesän olematon sato on käytetty jo aikaa sitten.

6 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Muistaakseni porkkana ja sipuli karkottavat toistensa tuhohyönteiset, mutta onko myös kehäkukalla jotain hyönteisiä karkottavia ominaisuuksia?

sauvajyvänen kirjoitti...

Juuri niin, ainakin periaatteessa. Viime kesänä minulla tuli tuholaisia molempiin, en tiedä oliko tuo outo äärimmäisyyksien kesä niille otollinen, vai onko niitä pesiytynyt vaan erityisen paljon nyt tuonne. Tämä kesä näyttää pitääkö siirtää ne vähäksi aikaa kokonaan pois tuolta.

Kehäkukka, kuten samettikukkakin, haisee monista tuholaisista pahalta, ja niiden sanotaan karkoittavan niitä. Olenkin alkanut ripotella niitä vähän sinne sun tänne. Ja kauniitä väriläiskiäkin ovat, vaikkei lempiväreihin kuulukaan.

Ulla kirjoitti...

Millä poppakonsteilla saa chilin talvehtimaan?

Kiertoviljely on kyllä viisasta, kun tuholaisia tuppaa kasvimaalle tulemaan ennemmin tai myöhemmin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä en oikeasti tiedä miten kannattaisi talvehdituttaa, ei se aina onnistu. Mutta minulla on lisävaloa, sellainen tavallinen halpiskasvulamppu, meillä on viileä kämppä, laitan chilin pienenpään ruukkuun ja leikkaan muutenkin pienemmäksi. Ja sitten taas keväällä takaisin isompaan ruukkuun ja lisämultaa.

Mustavalkoisten koti kirjoitti...

Kateellisena katsoin suunnitelmaasi, täytyy ryhdistäytyä ja tehdä vastaava hyvissä ajoin.

Samettikukkien kanssa kahdesta kesästä oppineena kylvän niiden siemeniä hyvin varovasti tänä vuonna. En esikasvattanut viimeksi kuin muutaman. Kasvoivat ryökäleet siemenistä niin ettei tullut porkkanoita (tukehtuivat samettikukkien alle). Muttei ollut porkkanatuholaisiakaan :)

Samettikukat ovat myös aikamoisia energiasyöppöjä, ts. syksyllä nostin paleltuneet samettikukat pois ja mukaan lähti joka kukan mukana iso juuripaakku ja iso määrä multaa. Voin vain kuvitella miten reippaasti ovat lannoitetta hyödyntäneet, eli kaikki se on ollut pois hyötykasveilta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kuulla samettikukkakokemuksistasi, kiitos. Minä olen laittanut niitä vain tomaattiruukkuihin, mutta ehkä pitääkin jättää laittamatta niihin. Samettikukille voisi hommata omat ruukut tomaattien viereen. Kyllä se kehäkukkakin muuten tekee aikamoiset juuret, minulla tuli niitä vähän liikaa lehtikaalin väliin viime vuonna.