maanantai 2. joulukuuta 2013

Panzanella eli leipäsalaatti

Salaatti tuli syötyä ennen kuvaamista, taustalla Hugh:n versio


Tämän leipäsalaatin resepti ohje löytyy River Cottage Veg Everyday -kirjasta, tosin monimutkaisempana kuin mitä tähän kirjasin ylös. Nyt ei ole mikään paras aika tehdä tätä salaattia, sillä keskeisenä raaka-aineena on kunnolla kypsät tomaatit. Minulla oli kuitenkin puolikas todella kuivanut patonki ja muutama pöydällä ylikypsynyt tomaatti, joten ajattelin tehdä salaattia sen sijaan että heittäisin nämä kompostiin. Tein salaatin nopeasti muun ruuan kypsyessä, joten oikaisin sopivasti (saako sanoa oioin?). Minulla oli hyviä oliiveja, en muista mistä hankittuja, ja ihania öljyyn säilöttyjä kapriksia Annan kaupasta. Käytin kastikkeena kaprispurkin öljyä Annan suosituksesta ja se todellakin kannatti. Laitan tähän ohjeen sellaisena kuin tein:

pätkä kuivanutta patonkia
n. 4 tomaattia, kunnolla kypsiä
kourallinen kirsikkatomaatteja
pätkä kurkkua
1 pienen pieni punasipuli
mustia oliiveja (Kalamata)
1 rkl kapriksia
1 rkl öljyä (kaprispurkista tai jotain muuta hyvää öljyä)
tuoretta basilikaa
suolaa ja pippuria (unohdin taas)

Leikkaa/murskaa leipä pieneksi. Pilko tomaatit pieneksi ja sekoita ne leivän kanssa hyvin sekaisin. Pilko kurkku ja sipuli, sekoita nekin joukkoon. Irrota oliiveista kivet, lisää oliivit palasina salaattiin, lisää myös kaprikset ja sekoita kaikki sekaisin. Silppua päälle tuoretta basilikaa, rouhi päälle suolaa ja pippuria jos haluat/muistat. Alkuperäisessä ohjeessa tomaatit murskattiin ja siivilöitiin, lisättiin 2 rkl omenaviinietikkaa ja kurkustakin poistettiin siemenet. Mutta hyvää oli näinkin tehtynä kaikkien syöjien mielestä, kuvakin jäi melkein ottamatta.

Ei kommentteja: