torstai 17. lokakuuta 2013

Tattikuorrutettu kana



Minulla oli pakastimessa yksi luomukana, josta sai hyvän päivällisen juhlistamaan syyslomaa. Keksin tuossa yhtenä päivänä, että olisi kiva tehdä kanaa vähän tähän tyyliin, mutta vaihtaa leivänmurujen tilalle kuivatut sienet. Vähän uskalias yritys perheessä missä 50% väestä ei syö sieniä,.toisaalta toinen 50% pitää niistä sitäkin enemmän. Tein ruuan tähän tyyliin:

1.5 kg luomumaalaiskana (tai broileri tai kukonpoika tai mitä nyt käytätkin)
100 g voita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 dl makeaa omenaviiniä
1 tl hunajaa
vajaa tl sinappijauhetta
vajaa tl savustettua Aji Cristal-jauhetta
1 tl timjamia
suolaa, pippuria

kourallinen kuivattuja herkkutatteja
½ dl vettä, tai vähemmän

Sulata nokare voita kattilassa. Pilko sipulit ihan hienoksi ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää viini, hunaja ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen niin, että nestemäärä vähenee vähän. Lisää voita nokare kerrallaan hyvin sekoittaen, lisää lopuksi vähän suolaa ja pippuria.

Laita kana uunivuokaan ja voitele se kauttaaltaan voikastikkeella. Laita 200 asteiseen uuniin ja paista tunti. Voitele paiston aikana noin vartin välein voikastikkeella. Hiero kuivatut tatit morttelissa ihan hienoksi jauhoksi ja sekoita ne lopun voikastikkeen kanssa, minä lisäsin vielä vähän vettä, pelkäsin tattijauhon palavan jos se olisi liian kuivaa. Levitä tämä tahna kanan päälle tasaisesti ja paista vielä puolisen tuntia 200 asteessa. Syötiin keitettyjen spelttihelmien ja mustajuuren kanssa. Vuokaan valunut liemi oli sellaisenaan ihan loistava kastike. Hyvää, ihan kaikkien mielestä!

Vasemmalla tattijauho, oikealla voikastike

4 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Mielenkiintoinen resepti! Näyttää kyllä herkulliselta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Se oli kyllä hyvää, tulee varmasti käytettyä tattikuorrutusta muulloinkin :)

Hiidenuhma kirjoitti...

Kuulostaa erinomaiselta. Mietin otsikkoa lukiessani, oletko tehnyt tattimaisen kermakastikkeen, jolla valelet kanaa. Olikin hauska kuulla, että käytit kuivattuja tatteja jauhettuna. Taidan testata vastaavaa suppilovahveroilla, sillä kuivattuja tatteja minulla on vain muutama muru ;)

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, tämä oli minusta ihan minun oma keksintö, ja olen tyytyväinen siihen. Minäkin ajattelin käyttää muitakin sieniä joihinkin kuorrutteisiin, mutta maltan tuskin odottaa että mitä sinä keksit tästä! Hyvä ja ennenkaikkea maukas korvike korppujauhoille ;) Ensi kerralla en ehkä hiero ihan yhtä hienoksi jauhoksi, vaan jätän vähän rakennetta sieniin, tuo oli nyt melkein pölyä.