Vasemmalla Thai dragon, oikealla Aji Cristal |
Ymmärtääkseni chilit olisi hyvä savustaa kylmäsavustimella. Meillä ei kuitenkaa sitä (vielä?) ole, joten savustin chilit meidän normaalilla Opa-Muurikan sähkösavustimella, ja kuivasin ne sen jälkeen kuivaksi kuivurissa. Lajikkeina minulla oli Aji Cristalia, Bolivian Rainbowta, Thai Dragonia ja vielä jotain muita, joista nimilaput ovat hukkuneet.
Puolitin chilit, poistin siemenet ja levitin puolikkaat chilit ritilälle. Pienimmät pidin kokonaisina. Savustin niitä omenapuulla reilu 15 minuuttia. Sammutin savustimen, mutta annoin chilien jäädä savuun vielä toiseksi vartiksi. Tämän jälkeen laitoin chilit kuivuriin ja kuivasin yön yli vähän alle 50:ssä asteessa, jatkoin kuivaamista vielä aamulla muutaman tunnin.
Aji Cristalit kuivuivat hyvän rapsakoiksi ja ne oli helppo murskata morttelissa.Sen sijaan Thai Dragon jäi vähän nahkeaksi, ja sitä ei saanut niin helposti rouhittua. Hyviä chileistä kuitenkin tuli, ja ensi kerralla pitää savustaa isompi satsi.
5 kommenttia:
Kiitos vinkistä! Oletko savustanut paprikaa myös? Mitenkähän se onnistuisi?
Olen törmännyt samaan kommenttiin chilien savustamisesta chilifoorumilla ja muilla chilisivustoilla. Mainio juttu, että lähdit kokeilemaan lämminsavustusta chileille. Nyt uskaltaudun itse samaan ;)
Ulla, en ole kokeillut paprikaa, mutta luulisin että se olisi hyvää kanssa. Sitä en tiedä kuinka kauan sitä pitää kuivata, mutta sehän selviää kokeilemalla.
Hiidenuhma, hyvin se näköjään onnistuu noinkin. Savu ei maistu aivan yhtä intensiivisesti, mutta ihan mukavasti kuitenkin. Ja tuoksu on huumaava, vaikka ei kannatakaan tuoksutella liikaa ettei ala silmät valumaan ;)
Luin tämän ja siitä sitten se idea lähti. Nyt hurisee kanssa chilit kuivurissa. Eivät ole omaa satoa, mutta lähitilalta kuitenkin.
Savustusta en kyllä uskaltanut, kun pelkäsin, että en saa pidettyä lämpötilaa tarpeeksi alhaalla tuossa savustinmallissani.
Kuivurilla chilit saa säilymään hyvin. Minäkin aion kuivata osan sadosta, sen mitä jää uudesta savustuksesta ja hillonkeitosta yli.
Ja on tosi hienoa, että nykyään kotimaisia chilejä on helposti saatavilla, niiden kanssa on tehty hienoa työtä.
Lähetä kommentti