lauantai 21. syyskuuta 2013

Viisi hyvää, viisi huonoa kesästä 2013Sain Campasimpukalta haasteen, jossa pitää kertoa viisi hyvää ja viisi huonoa kesämuistoa menneltä kesältä. Meillä oli melkoista hiljaiseloa koko kesä, sellaista mukavan tasaista, kotona olemista ja mökkeilyä parillakin mökillä. Vähän minun moton mukaista, että kiva ettei mitään tapahdu kun silloin ei ole mitään pahaakaan tapahtunut. Eli tämä minun lista on ihan eri sfääreissä kuin muiden vastaavat listat. Loma oli pitkähkö ja hyvä niin. Listat eivät ole missään tietyssä järjestyksessä, jossei oteta sitä huomioon että missä järjestyksessä sattuivat putkahtamaan mieleen

1) Mökin kasteluvesi - isä viritti mökin kasvimaalle pitkät letkut sähköpumpun ympärille. Nämä letkut riittivät siihen, että kasvimaan kasteluvesi tuli joesta, tai tarkemmin sanottuna vielä pienestä poukamasta, jossa kasvoi jotain pieniä kirppuja ja katkoja ja vesi oli muutenkin humuspitoista. Ei ole samanlaista kasvua nähty koskaan, ja se on kyllä lämpimän kesän ja laadukkaan kasteluveden ansiota.

Esikoisen ottama kuva Mustion linnan lummepolulta
2) Kastelujärjestelmät - mies viritti hyvät kastelusysteemit palstalle ja ruukkupuutarhalle. Eipä tullut halkeilleita tomaatteja kuten ennen, ja sai olla mökillä rauhassa miettimättä palstan kastelua.

3) Tytyrin kaivosmuseo - meidän kesälomareissut tuntuvat olevan vähän erilaisia kuin muilla perheillä. Mutta koska kaikki tykkäävät, niin esikoisen sanoja lainaten "mitä välii". Tästä paikasta tykkäsi koko perhe, eikä se kahden tunnin kierros tuntunut liian pitkältä kuopuksen 4½ v mielestä. Lopun valoshow tyhjässä kaivostilassa Sibeliuksen musiikin tahdissa sai ihon kananlihalle hyvässä mielessä. Vau!

4) Creme ja kori - tämä on henkilökohtaisesti kyllä minun kesän kohokohta, kaikkiin muihin juttuihin liittyy muitakin ihmisiä. Mutta tämä pyörä on pistänyt pyöräilynautinnon ihan uusiin kertaluokkin. Ja kuten juuri meillä vieraillut ystäväni totesi :" En tiennytkään että noin hienoja pyöriä on olemassa." On niitä, ainakin minulla.

5) Lämmin kesä ja pitkä kasvukausi - vaikka minä en niin helteitä välitäkään, olen tyytyväinen kun kesän lämpösumma on ollut kasveille suosiollinen. Eikä ole tarvinnut kuunnella muiden valitusta "huonosta kesästä".
Iso juhannuskokko tänäkin vuonna
Ja sitten niihin ikävämpiin kesämuistoihin. Niitä ei tunnu helposti löytyvän, koska, kuten yllä totetsin, ei paljoa tapahtunut, ja se oli hyvä se. Muutamia negatiivisia juttuja sentään löytyy.

1) Kaalikoit - se joku miljardi kaalikoita, jotka vaelsivat tänne, tekivät todellakin tuhojaan. Minulta syötiin osa lehtikaalisadosta niin, että uudet alut tuhoutuivat, ja päätin repiä kaalit maasta. Ne eivät olisi pystyneet jatkamaan kasvuaa, kuten osa kaaleista, joiden päät eivät tuhoutuneet. Lisäksi en halunnut olla ruokkimassa seuraavaa sukupolvea, sinnepähän päätyivät isoon säkkiin tulevien vuosien mullaksi. Vähemmän syödyt lehtikaalit sen sijaan selvisivät hyökkäyksestä, eli vaikka ensimmäiset lehdet syötiin rankaan saakka, uudet saivat kasvaa rauhassa. Tänä vuonna en siis saanut sitä ihanaa tuoretta pehmeää pientä lehtikaalia, mutta talven varalle kuitenkin on sato tuvattu.

2) Etanat ja kotilot kasvimaalla - no words needed.

3) Torikauppa - anteeksi vaan, että tässä taitaa tulla vähän poliittisesti epäkorrekti tilitys. Mutta jaksan ihmetellä sitä, että miksi hyvämaineisella torilla on koju kojun vieressä myymässä samaa tukusta tullutta tavaraa jota saan ostaa vaikka sittarista, ja torikojuissa vieläpä kaksin-kolminkertaisilla mutta keskenään identtisillä hinnoilla. Myyjät eivät tiedä mistä kasvikset/juurekset ovat peräisin, vierekkäin ovat hollantilaiset ja suomalaiset tomaatit jne. Aamulla laatikoita paiskotaan pöytään ja valitetaan milloin mitäkin. Minulle tulee kuluttajan sellainen olo, että minua huijataan, ja siinä vaiheessa äänestän aina jaloillani.

4) Huono marjavuosi puutarhassa - liekö viime vuoden peruja, mutta marjoja ei juurikaan tullut pensaista.

Lisään vielä loppuun, että en ole unohtanut ihanan maanläheisestä Tavoite79-blogista jo toukokuussa saamaani haastetta, siihen vastaan piakkoin, vähän paremmalla ajalla (vaikka kesäloma meni jo).


5 kommenttia:

Jaska Jokunen kirjoitti...

Mielenkiintoinen lista :) Mutta tuo torikauppa on itseäni ottanut aivoon. Ryssivät tuota menoa koko hienon perinteen...

Campasimpukka kirjoitti...

Kiva kun kerkisit ottaa haasteen vastaan :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jaska, juurikin niin. Kaiken huipuksi satuin ostamaan tänään vanhaa kalaa hallista. Kohta ei enää kalaakaan uskalla ostaa mistään.

Campas, kiva oli muistella, ja kiva oli avautua, vaikkei se keskustelua nostanutkaan.

Mirja kirjoitti...

Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä haaste sinusta paljastaa! ;)

sauvajyvänen kirjoitti...

Vähän aikaa joutuu vielä odottaa...