keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Säilötty keltajuuri


Punajuurisato on ylittänyt tänä vuonna kaiken järjellisen käytön ja säilömisen. Osa juurikkaista saa mennä isän kellariin, säilyvät siellä ainakin jonkin aikaa. Jonkin verran voi tehdä etikkapunajuuria, mutta taas kerran säilytystila tulee ongelmaksi: jääkaappi pursuaa mehuja, perunoita ja hilloja. Mutta aina muutama purkki punajuuria, tai keltajuuria tässä tapauksessa mahtuu sinne. Halusin kokeilla keltajuurelle vähän uusia makuja, ja jaoin perusohjeeni kahtia, ja toiseen laitoin mauksi vaaleaa balsamicoa ja toiseen hyvää omenaista siiderietikkaa. Näissä kummassakin etikkapitoisuus on 5%, eli sama mikä on normaalissakin käyttämässäni seoksessa. Laitoin kuitenkin näitä vain mauksi, en koko liemimäärää.

2 kg keltajuuria

8 dl vettä
1½ dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
1 rkl suolaa
1 rkl sinapinsiemeniä
muutama valko- ja mustapippuri
4 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa (10%)

joko 1½ dl vaaleaa balsamico-etikkaa (etikkapitoisuus 5%)
tai 1½ dl siiderietikkaa (etikkapitoisuus 5%)
muutama varsi timjamia

Keitä keltajuuret kypsiksi, anna vähän jäähtyä. Kuori juurekset ja pilko tai siivuta ne tarvittaessa.

Keitä vettä, sokereita ja mausteita kymmenisen minuuttia, anna vähän jäähtyä ja lisää etikka. Sekoita hyvin, ja jaa liemi tässä vaiheessa kahtia. Lisää toiseen balsamico ja toiseen siiderietikka. Lado keltajuuret purkkeihin, lisää muutama varsi timjamia ja kaada liemet päälle. Voit tietysti tehdä vain toista näistä tai käyttää jotain muuta etikkaa makuna, ja käyttää punajuuria jos keltajuuria ei ole saatavilla. Säilytetään jääkaapissa.

Aika vahvan etikkaisen makuisia nämä ovat. Ehkä vähän vähempikin määrä etikkaa olisi ainakin maun puolesta riittänyt, mutta kyllä nämä tulevat syötyä.

Ei kommentteja: