perjantai 28. kesäkuuta 2013

Mukavia asioita kesäloman kynnyksellä


Tässä jutussa ei ole asiaa nimeksikään, mutta ajattelinpahan vaan listata muutamia mukavia juttuja loman alun kunniaksi. Oikeastihan niitä mukavia asioita on paljon enemmän kuin kolme, mutta nämä tulivat nyt listattua.

1) Kirjasto
Mikäs sen mukavampaa kuin käydä kirjastossa ja lainata iso kasa lomalukemista. Tämä kesänä ajattelin jättää keskiaikaiskirjat vähemmälle (osaan ne jo ulkoa) ja keskittyä muuhun hyvään kotimaiseen kirjallisuuteen. Lainattavaksi on kertynyt suosikkikirjailijoita (mm. Leena Lander, Tuomas Kyrö), puutarhapakinoita (Mari Mörö) ja käsitöiden ihanuutta (Laura Honkasalo). Näistä viimeinen tosin ei ole kirjastosta, vaan ystävältä lainassa.

Leena Lander on ollut jo parikymmentä vuotta yksi lempikirjailijoistani, ja olen lukenut hänen kaikki kirjansa. Tuomas Kyrön mielensäpahoittajat ovat loistavia kirjoja, mutta luettuani kirjan Liitto, tuli Kyröstä yksi ylivoimaisista suosikkikirjailijoista (mietin että noinkohan Sofi Oksanen luki tuon kirjan ennen Puhdistusta?). Mari Mörö on jäänyt lähtemättömästi mieleen kirjallaan Kiltin yön lahjat, ja hänen puutarhapakinat ovat mitä hauskinta luettavaa, ainakin tälläisen viherturaajan mielestä. Ja Laura Honkasalolta haen taas inspiraatioita ja ajankäytön priorisointia käsitöiden suhteen. Ja pitäähän niitä pakollisia dekkareitakin olla, nyt ajattelin lukea Eppu Nuotion Pii Marin-sarjan loppuun vihdoinkin.

2) Palsta
Palsta alkaa vihdoinkin olla sinne päin mitä sen haluankin olevan. Tämä on neljäs vuosi palstaviljelyä tällä paikalla, ja ensimmäinen vuosi kun koko aari on käytössä. Pieni kulma on varattu marjoille, lipstikalle, ruohosipulille ja raparperille, muuten se on täynnä penkkirivejä, joissa toteutetaan viljelykiertoa. Penkit saan pidettyä kohtuudella rikkaruohoista vapaana, mutta käytävät rehottavat mm. voikukkaa, ohdaketta, leinikkiä ja apilaa valtoimenaan. Mutta pikkuhiljaa sitä edetään niidenkin suhteen. Kesälomalla tulee väkisinkin taukoja siellä käymiseen, ja silloin aina tulee ikävä palstaa, tosin tauon jälkeen on sitäkin mukavampi palata, etenkin kun kasvun huomaa niin selvästi.

3) Böndeboogie
Vaikka pidänkin kasvimaita vain oman perheen ja lähipiirin ruokkimiseksi ja omaksi silmäniloksi, niin tuotan ruokaa, mitä tahansa tapahtuupi :) Minullakin on sydän täyttä multaa, vaikkei elanto siitä tulekaan. Minut ainakin tuo video saa hyvälle tuulelle :D

Mukavaa kesää kaikille ja mukavaa lomaa lomailijoille!


2 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Hauska tuo böndeboogie :D

Teillä taitaa olla hiekalla päällytetyt kulkukäytävät tuolla palstalla. En muista olenko aikaisemminkin vinkannut sanomalehtien hyvyyttä rikkaruohojen estolääkkeenä. Eli sinne hiekan alle, kulkuväylille levitetään sanomalehtijonot. Sanomalehdet maatuvat aikanaan ja sitten voi laittaa uuden sanomalehdet tilalle. Rikkaruohoja kasvaa paljon vähemmän näillä kohdin. Tosin nykyään ei kaikkiin talouksiin enää tule sanomalehtiä, kun on siirrytty digitaalisiin lehtiin.

Minullakin on iso pino kirjoja lomalukemisena. Loman laatuasioita on nauttia lukemisesta kaikessa rauhassa. Dekkareista kaunokirjallisuuten, kuten aina ;)

Ihanaa ja aurinkoista lomaa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos!

Joo minulla on sanomalehteä niin paljon kuin olen sitä saanut haalittua ;) Kaikille käytäville ei ole riittänyt, mutta ensi vuonna jatketaan. Nuo tyhjimmät käytävät ovat olleet muovin alla pari vuotta.