sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Mutakakku haudutuspadassa


Koska puurosta ja ruuasta tulee niin tosi hyvää haudutuspadassa, halusin kokeilla jotain makeaa leivonnaista, ja vähän aikaa ideoita etsittyäni päädyin mutakakkuun. Huomasin että oikeastaan kaikki mutakakut mitä jenkkisivuilta löytyy, ovat identtisia tuon food.comista löytyvän ohjeen kanssa. Toinen melkein yhtä yleinen tapa tehdä oli käyttää valmis-mixiä, ja sitten tehdä tuon ohjeen mukainen kaakao-sokeri-vesi päälle. Halusin kuitenkin ensin kokeilla tavallista mutakakkua, ja löysinkin brownies-ohjeen All four burner -blogista. Tämä ei kuitenkaan ollut ihan täysin onnistunut kokeilu, sillä onnistuin polttamaan reunat. Ohje löytyy kuitenkin tämän postauksen lopusta, jos joskus haluan palata siihen. Maku oli ihan loistava siinä, ja rakennekin, kunhan jätti palaneet reunat käyttämättä.

Tämä tapa tehdä mutakakkua haudutuspadassa taitaa siis olla se yleisin, tai ainakin postatuin. Muutin mitat taas SI-järjestelmän mukaisiksi ja tein kakun näin:

2.4 dl jauhoja
Kakku nestelisäyksen jälkeen
2 tl leivinjauhetta
100 voita
60 g suklaata
1.6 dl sokeria
3 rkl kaakaota
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
0.8 dl maitoa
1 munankeltuainen

0,8 dl fariinisokeria
0,8 dl sokeria
0,8 dl kaakaota
3,6 dl kuumaa vettä

Voitele haudutuspata voilla. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään astiassa. Sulata voi ja suklaa joko varovasti mikrossa tai kattilassa/kulhossa vesihauteessa. Sekoita kulhossa sokerit, kaakao, suola, maito ja munankeltuainen. Sekoita voi-suklaaseos joukkoon ja lopuksi siivilöi jauhot sekaan, sekoita varovasti. Kaada seos pataan. Sekoita (samassa) kulhossa fariinisokeri, sokeri, kaakao ja kuuma vesi niin että sokeri on sulanut. Kaada neste varovasti takinan päälle, ÄLÄ SEKOITA. Laita kansi päälle, ja paista asetuksella high tunnista kahteen. Paistoaika riippuu padastasi. Minulla paistoin tuossa isossa padassa 1 h 30 min. Sen jälkeen otin kannen pois, sammutin lämmön ja annoin kakun tasaantua vielä 20 minuuttia. Näin tehden neste tasaa tuota reunoilta paistumista, eikä reunat pääse palamaan. Alla olevassa kuvassa nesteen kiehuminen näkyy oikeassa alakulmassa.

Kakku juuri ennen lepäämistä, huom oikea alakulma.

Syötiin hiihtoloman viimeisenä päivänä jäätelön ja mustikoiden kanssa auringonpaisteessa. Hyvää oli.


Tämän alla olevan mutakakun tein aiemmin kun meillä oli vieraita. Silloinkin kakku syötiin jäätelön ja marjojen kanssa. Kuten totesin, kakku oli hyvää, vaikka reunat menivätkin siitä hukkaan. Ohjeen löysin All four burner -blogista. Muutin vähän ohjetta, jätin mm. suklaapalat kokonaan pois (ei ollut kuin tummaa suklaata), ja käänsin mitat SI-järjestelmän mukaisiksi.


3 dl jauhoja
0.6 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
125 g voita
240 g suklaata
2.4 dl sokeria
3 isoa munaa

Ohjeen mukaan haudutuspata pitäisi voidella, ja sitten laittaa leivinpaperi, joka myös on voideltu. Minä yksinkertaisesti vuorasin vuuan leivinpaperilla.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja suklaa, lisää sokeri sulaan seokseen. Lisää munat yksitellen ja sen jälkeen kuivat aineet varovasti sekoittaen.Paitsi että minä vatkasin munat ja sokerin vaahdoksi, lisäsin siihen voi-suklaan ja lopuksi jauhot.

Kaada taikina pataan ja tasoita pinta. Laita kansi päälle, ja paista asetuksella low 3½ tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä puolisen tuntia. Nosta browniet pois padasta ja anna jäähtyä.

Tämä paistoaika oli kuitenkin ihan liian pitkä reunoille, toisaalta keskus oli vielä ihan (juuri sopivan) taikinaista. Voi olla että kakku olisi onnistunut paremmin pienemmässä padassa, en tiedä.


2 kommenttia:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

kiinostava projekti. onks toi haudutuspata sama kuin crockpot tai slowcooker?

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, tämä on Crock-Pot -merkkinen slow cooker. Esittelin sen muutama postaus alaspäin Riisipuuron teolla.