lauantai 4. helmikuuta 2012

Häränhäntäkeitto, versio 2


Kävin eilen lounastunnilla hakemassa häränhännän Hakaniemen hallin Reinin lihasta. Pyysin leikkaamaan paloja vähän pienemmiksi, mutta tällä kertaa nopea myyjä vetikin koko hännän pitkittäissuunnassa kahtia, en ole noin nähnyt koskaan leikattavan (pidän kyllä perinteisesti leikatusta enemmän). Tänään laitoin sitten lihat jo ennen aamiaista kiehuaan, jotta saatiin pakkaspäivän lounaaksi hyvää keittoa. Tein keiton tällä kertaa ihan tavallisesti, eli käyttäen kaikkia mahdollisia juureksia, mitä kaapista löytyy:

2 l vettä , tai vähän reilu
voita
1 häränhäntä paloiteltuna
1 sipuli
pätkä purjon vihreää osaa
1 porkkana
pala juuriselleriä
pieni pala lanttua (viimeinen pala mikä jäi joululantuista)
pätkä juuriselleriä
1 rkl vehnäjauhoja
2 tl yrttisuolaa
valkopippuri, laakerinlehteä, lipstikkaa

Laita vesi kiehumaan. Ruskista hännänpalat voissa valurautapannulla. Ruskista myös kasviksia vähän ja lisää vehnäjauhot. Laita kaikki kattilaan. Kuori vaahto, lisää pippurit ja halutut mausteet ja anna kiehua hiljalleen kannen alla pari tuntia. Siivilöi liemi. Ota liemestä reilu litra puhtaaseen kattilaan ja lisää siihen

4 perunaa
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
irrotetut lihat
persiljaa

Kuori ja pilko juurekset ja keitä kypsiksi. Irrottele sillä välin lihat luista, ja lisää keittoon ne ja persilja. Maukas hyvä peruskeitto.

Lientä jäi vielä litra yli, jota voi käyttää lihaliemenä keitoissa ja kastikkeissa. Iso kattilallinen hyvää perusruokaa alle kympillä, aika hyvin mielestäni.

Ei kommentteja: