sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Lantturieskat ja lepuska


Kulinaarimurujen Jaana oli löytänyt Ruokahommien Jannan kehittämänä aivan mahtavan lantturieskan ohjeen. Eilen illalla tulin kokeilleeksi, ja oli kyllä niin mielettömän hyviä kuin oli kehuttukin, annos tuli syötyä hetkessä.  Lapsille tosin ei oikein maistunut, olivat kuulemma liian lanttuisia. He vaan haikailevat kesällä saatujen serkkuni tekemien lepuskojen perään. Tänään aamulla leipäkori ammotti tyhjyyttään, ja tein lantturieskoja ja lepuskaa. Sanottakoon vielä että normaalisti käyttäisin maitoa kerman sijaan, mutta maito on melkein lopussa, ja pian vanhaksi menevää kermaa on kaapissa vielä reilusti. Minulla on menoillaan "ei ruokaa hukkaan"-vaihe, eli se aina vähän muuttaa reseptejä sen mukaan mitä sattuu olemaan. Tänään tein lantturieskat seuraavasti, alkuperäiset ohjeet löytyy noiden em. linkkien takaa:

350 g lanttua kuorittuna
1 dl kermaa
muna
1½ dl ohrajauhoja
1 tl suolaa

Leikkaa lanttu pieniksi. Keitä pehmeäksi, n. kymmenisen minuuttia, riippuu lanttukuutioiden koosta. Siirrä kuutiot kapeahkoon astiaan, lisää kerma/maito ja surraa sauvasekoittimella hienoksi muussiksi. Lisää muna ja suola ja jauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä lusikalla sopivan kokoisiksi pellille ja paista 15 minuuttia 250 asteessa.


Lepuskaa tein myös pienen nopean annoksen. Sen tein seuraavasti:

iso uuniperuna (n. 300 g)
1 dl kermaa (tai maitoa)
1½ dl vehnäjauhoa
vähän suolaa

Kuori ja pilko peruna. Keitä pehmeäksi, muussaa pienessä määrässä keitinvettään. Lisää kerma, jauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi. Levitä lusikalla pellille, paista 15 minuuttia 250 asteessa. 

Syödään lämpimänä voin kanssa. Lantturieskoja aion kokeilla seuraavaksi palsternakasta. Lantturieskat vehnäjauhoista tehdän olivat vähän pehmeämpiä ja kiiltävämmän värisiä, mutta ohrajauhoista tehden olivat maukkaampia. Jatkossa aion käyttää ohrajauhoja.

2 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Nää oiskin hyviä vaihtoehtoja teeleiville. Tykkään kovasti tällaisista uunilämpöisistä joiden päälle voi sulaa ihanasti. Kumpia nuo muuten on tuossa kuvassa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Vasemmanpuoleinen on lepuska ja oikeanpuoleinen on lantturieska. Eiliset lantturieskat vehnäjauhosta olivat oikein sellaisia kiiltäviä, ohrajauhoilla ei tule näköjään samannäköisiä.