Tein tätä porsaan ulkofilettä viime viikolla ihan tavallisena torstaina. Olin ostanut reilunkokoisen porsaan ulkofileen hyvästä alennuksesta ja valmistin sen sopivana päivänä. Meidän pönttöuunissa tavallisen kokoiset tulet palavat noin kaksi tuntia, jonka jälkeen uunissa on hyvä hiillos. Tein tulet ja heti sen jälkeen otin fileen jääkaapista ja hieroin mausteseoksen pintaan. Annoin lihan lämmetä huoneenlämpöön ja maustua sen pari tuntia, jonka jälkeen kypsensin sen.
1,6 kg porsaan ulkofile
1 rkl fariinisokeria
3 tl suolaa
1 rkl paprikajauhetta
1 tl chilijauheita (anchoa, cayennea ja chipotlea)
1 tl pippureita jauhettuna (musta-, viher- ja valko-)
3 tl timjamia
1 oksa tuoretta rosmariinia, lehdet pilkottuna
3-4 rkl öljyä
1 porkkana
1 sipuli
1 tuore rosmariininoksa
vettä
Ota liha huoneenlämpöön, pyyhi kuivaksi. Sekoita sokeri, suola ja kaikki mausteet öljyn joukkoon ja hiero tahna lihan pintaan. Anna maustua pari tuntia huoneenlämmössä. Grillaa lihaan rasvattomalta puolelta hyvä pinta, ja laita liha rasvapuoli alaspäin ritilän päälle vuokaan. Laita vuokaan pohjalle viipaloitu sipuli ja porkkana, lisää rosmariinin oksa ja vettä niin, että pohja peittyy hyvin, mutta se ei yllä lihaan saakka. Laita paistomittari paksuimpaan kohtaan ja laita liha vuokineen pönttöuuniin. Paista haluttuun lämpöön, minä annoin lihan kypsyä n. 80 asteeseen ja aikaa siihen kului tuossa uunissa 1 h 40 minuuttia. Tarkkaa aikaa ei tietenkään voi antaa, se riippuu uunista ja sen lämmöstä. Anna lihan levätä vähintään vartti folion alla.
Jos tekisin tavallisessa uunissa, laittaisin lihan 250 asteiseen uuniin ja laskisin lämmön 150 asteeseen ja antaisin kypsyä haluttuun lämpöön.
Valmistin vielä kastikkeen vuokaan valuneesta nesteestä:
n. 1½ dl lientä
2 rkl vehnäjauhoa
1 dl kermaa
vettä sopivasti
Kaada liemi kattilaan. Sekoita vehnäjauhot joukkoon, lisää kerma ja vettä sen verran että saat sopivan sakean kastikkeen. Keitä kastiketta niin, että maut tasaantuvat, tarkista suola.
Syötiin perunamuusin ja rosollin kanssa. Olin tehnyt rosollin sauvajyväsen tapaan tällä kertaa raastamalla, ja se oli todella hyvää näin. Tämä liha oli ihan käsittämättömän hyvää, mehukasta, mureaa ja maukasta. Ja tuo kastike oli ehkä parasta kastiketta mitä olen tehnyt, siinä oli upea paahteinen maku. Söimme lihaa parilla aterialla, ja loput syötiin tuon kurpitsakeiton lisukkeena. Ensi kerralla laitan enemmän sipulia ja porkkanaa, nekin olivat suorastaan täydellisen makuisia. Nyt olin laittanut ne vain tuomaan makua, mutta olivat upeita nekin.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti