sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Kaurispata pönttöuunissa


Meille muurattiin hiihtolomalla upea Tupauunien leivinuunillinen pönttöuuni. Nyt viiden viikon päästä se on normaalissa käytössä, jo kolmatta päivää(!). Perjantaina oli ensimmäinen päivä, kun saimme käyttää sitä normaalisti ja halusin heti kokeilla jotain ruokaa uunissa lämmityksen jälkeen. Halusin pelata varman päälle ja otin sulamaan puoli kiloa kaurista, sellaisia sekalaisia paloja jotka oli tarkoitus jauhaa jauhelihaksi. Oikein hyvä liha ensimmäiseksi ruuaksi, jonka valmistus meni ihan kokeilemalla. Ja heti onnistui upeasti!


Kirjoitan tähän ylös myös lämmityksen itselleni muistiin. Huomioithan että tämä lämmitysohje on tähän uuniin näillä ilmoilla eli jokainen joutuu hakemaan sopivan lämmityksen omaan uuniinsa. Mutta onhan tämä ihan huippua! Eipä ole huhtikuun alun kylmät yöt haitanneet ollenkaan, päinvastoin. 

500 g kauriin patalihaa 
2 sipulia
2 porkkanaa
n. 10 valkopippuria
1 oksa rosmariinia
muutama oksa tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
1-2 tl suolaa
vettä

2 rkl vehnäjauhoa
1 dl kermaa

Polta yksi pesällinen puita (meillä yksi pesällinen on puita pesän puoleen väliin). Kun hiillos on sammunut ja on aika laittaa pelti kiinni, laita pata samalla uuniin. 

Laita uuninkestävään pataan lihapalat, kuoritut ja pilkotut kasvikset ja mausta haluamallasi tavalla, minä pidin nyt makumaailman yksinkertaisena. Lisää vettä niin että kaikki juuri ja juuri peittyy. Anna padan hautua kannen alla uunissa yön yli.

Seuraavana päivänä pilko murea liha suupaloiksi, suurusta liemi vehnäjauholla ja mausta kermalla, anna kiehua hellalla niin, että kastike sakenee. Lisää vielä suolaa tarvittaessa. Syötiin perunamuusin ja kaalisalaatin kanssa. Hyvä ruoka, niin kertakaikkisen hyvä ruoka.


Huomioita:
  • pata oli aamulla selvästi lämmin mutta ei enää kuuma
  • jos haluaa nyhtölihaa / enemmän lihaa, kannattaa polttaa 1½ pesällistä puita, tai ehkä laittaa pata jo hiillokselle
  • ruispuuro tulee samanlaisella lämmityksellä juuri hyväksi, puuro oli aamulla lämmintä mutta ei kuumaa

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Varmasti oli hyvää, ja miten ihanan kätevä tapa hyödyntää uunin lämpö.
On kyllä todella kaunis pönttöuuni <3

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos! Nyt vaan jää kokkauskausi vähän lyhyeksi, mutta onpahan jotain mitä odottaa kesän jälkeen :)