sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Peuran kinkku pönttöuunissaSöimme melko perinteisesti pääsiäiskinkkua tänäkin pääsiäisenä, peuraa tällä kertaa. Valmistin kinkun eilen pönttöuunissa, lämpöä oli sisällä sen jälkeen ihan riittävästi, esikoinenkin tarkeni. Poltin yhden tavallisen pesällisen puita jonka jälkeen kinkku kypsyi aika nopeasti. Kinkku oli niin hyvää, niin hyvää, sekä heti lämpimänä että seuraavana päivänä kylmänä, ja myös leivän päällä sanoi kuopus.

Minä ostin pienemmän Mari-uunivuoan pönttöuunia varten, ja se on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi. Se on kevyt (kestävyydestä en vielä tiedä) ja riittävän kapea joten sen saa helposti uuniin. Ja kyllä siihen sopi hyvin tuollainen reilun kolmen kilon kinkkukin.


n. 3 kg peurankinkku
1 rkl paprikajauhetta
pippureita morttelin kautta
jauhettua ancho-chiliä
2 tl timjamia
½ rkl fariinisokeria
3 tl suolaa
oksa tuoretta rosmariinia
loraus öljyä

1 sipuli
1 iso porkkana
varsisellerin varsi
2½ dl vettä

Siisti kinkusta kalvot ja rasva pois tarvittaessa. Sekoita mausteet ja lisää öljyä juuri ja juuri sen verran että saat paksun tahnan. Hiero tahna lihan pintaan ja laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan, varo ettei se osu luuhun. Anna lihan maustua huoneenlämmössä tunti. Laita vuokaan pilkotut kasvikset ja vettä, lisää liha ritilälle tai suoraan kasvisten päälle. 

Lämmitä pönttöuuni, yksi pesällinen riitti ainakin minulla oikein hyvin. Kun hiillos on melkein palanut loppuun, laita kinkku uuniin. Paista haluttuun lämpötilaan, minä pidin nyt kinkun uunissa reilu kaksi tuntia. Anna lihan vetäytyä folion alla ainakin puoli tuntia. 

Söimme lankalauantaina kinkun kanssa muusia, kahta salaattia sekä kastiketta (paistoliemi suurustettu vehnäjauholla ja loraus kermaa mausteena, ei mitään muuta ja silti ihan paras kastike). Tänään pääsiäissunnuntaina söimme kinkkua kylmänä uunijuuresten ja lohkoperunoiden kanssa. 


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Onpa upean näköinen kinkku!
Mielenkiintoista lukea pönttöuunijuttuja. Uskaltaisikohan sitä itsekin joskus kokeilla ruuanlaittoa takassa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos, hyväähän se oli :) Suosittelen sitä takassa kokkaamista, sesonki alkaa vähän olla ohi, mutta syksyhän se tulee aina lämpimän jälkeen ;)