perjantai 24. maaliskuuta 2023

Kirkas matsutakekeitto


Valmistin yhtenä päivänä itselleni etäpäivän lounaaksi sienikeiton matsutakeista. Laitoin kuivatut matsutaket jo aamuteen aikaan likoamaan pieneen määrään vettä ja lounastauolla keitin nopean ja yksinkertaisen keiton. Käytin fregola-pastaa, joka joka sopi erinomaisesti matsutaken hienostuneeseen makuun. Pilkoin myös yhden itäneen sipulin varren keittoa maustamaan. Kun vihdoin pääsin koneen äärestä valmistamaan lounasta, koko keittiö tuoksui ihanalta. Tästä määrästä tuli hyvä keitto yhdelle, keittoa oli riittävästi, mutta kaikki meni koska se oli niin täydellisen hyvää.

vajaa 1 dl kuivattua matsutakea
n. 2 dl vettä

1 sipuli
vähän öljyä
1½ dl hyvää lientä (minulla oli nyt jänisliemi)
n. ½ dl fregola-pastaa
suolaa

kevätsipulia

Laita sienet likoamaan veteen hyvissä ajoin ennen keiton valmistamista, puoli tuntia riittänee, mutta minulla meni nyt muutama tunti. Kuori ja pilko sipuli. Laita vähän öljyä kattilaan ja kuullota sipulit kattilassa, nosta myös sienet liuotusvedestä ja paista niitä vähän aikaa sipulin kanssa. Lisää hyvä liemi ja sienien liuotusvesi ja nosta kiehuvaksi. Kaada pasta joukkoon ja keitä vähän yli 10 minuuttia, lisää suolaa tarvittaessa. Mausta keitto kevätsipulilla jos haluat. 

Ihan parhaita sienikeittoja mitä olen syönyt. Kaikkineen meni n. vartti lounastauosta lounaan valmistamiseen, mutta mieli lepäsi koko sen ajan. Lähetin myös lämpimiä ajatuksia Rovaniemelle!


Meillä muurattiin pönttöuuni hiihtolomalla. Nyt on poltettu kolme viikkoa kynttilää yötä päivää, sen jälkeen viikon verran yksi halko illassa (kuva yllä), tänään saimme polttaa jo kaksi halkoa. Kirjoitan uunista enemmän jahka pääsemme normaaliin käyttöön. Ihana on💚

Ei kommentteja: