perjantai 19. marraskuuta 2021

Kauriin kinkku eli takajalka paistopussissa

Kinkku menossa uuniin

Tänä vuonna vietimme isänpäivän mökillä. Ennen sitä lauantaina oli hirvipeijaiset, sellaiset korona-ajan ulkopeijaiset päiväseltään. Oli mukava nähdä kaikkia sukulaisia ja kyläläisiä, suorastaan sydän meinasi sulaa. Serkku näytti männyn mistä vaari oli aikoinaan ampunut metton, ehkä joku vajaa 70 v sitten. Tärkeä mänty. Samalta reissulta löytyi suppilovahveroitakin. Lauantaina ei siis tarvinnut kokkailla kun pääsimme valmiiseen hirvikeittopöytään, mitä nyt illalla vähän piti paistaa makkaraa takassa ja syödä italiansalaattia.  


Sunnuntaina valmistin kauriinvasan kinkun. Varsinaista lähiruokaa, kun oli mökin viereiseltä pellolta saatu, katajanmarjat olivat 5 m mökistä. Valmistin kinkun yksinkertaisesti paistopussissa: 

1 kauriin takajalka (n. 2,2 kg luineen)
tuoretta rosmariiinia silputtuna
pippuria
kuivattua ja savustettua chiliä
n. 20 katajanmarjaa morttelin kautta
2 tl suolaa

pikkusipuleita reilusti (tai 2 isoa sipulia)
2 porkkanaa

Hiero mausteet lihan pintaan, anna maustua pari tuntia. Kuori kasvikset, pilko porkkanat ja sipulit tarvittessa ja laita paistopussiin lihan alle. Laita liha 250 asteiseen uuniin ja laske lämpö heti 130 asteeseen. Paista kunnes liha on n. 67 astetta (tai sellaiseksi kuin haluat), minulla meni nyt aikaa n. 2 tuntia. Anna lihan vetäytyä pussissa puolisen tuntia.


Sen puolen tunnin aikana ehtii hyvin valmistaa lohkoperunat ja -porkkanat. Ja koska olin saanut sieniä, tein myös suppiskastikeen kolmelle sieniensyöjälle. 

Kinkkua jäi vielä yhdelle aterialle: alkuviikosta pilkoin loput lihat suikaleiksi, maustoin soijalla ja osterikastikkeella ja wokkasin lihat ja paljon kasviksia. Upea ruoka sekin. 


Isänpäiväkakuksi toivottiin Bostonkakkua. Tein sen Valion ohjeella, pieni 2½ desin pullataikina meni heti tuoreeltaan. 


Askartelimme esikoisen kanssa puolukkakranssit. Vähän meinasi tulla kiire, mutta oli mukava kokeilla. Kuvan rajaus on vähän hupsu, mutta halusin meidän saappaat mukaan. 

Ei kommentteja: