tiistai 5. lokakuuta 2021

Punajuuri-sienisalaatti

Etöpäivän täydellinen lounas

Lähdin lasten kanssa ihan suunnittelematta (=kuopus heitti idean läpällä) Suomenlinnaan kauniina sunnuntaipäivänä. Matkalla huomasimme Stadin silakkamarkkinat, ja sieltä tarttui mukaan, tietysti, saaristolaisleipää ja erilaisia silakoita. Ja heti tiesin mitä on maanantain etälounaalla. 

Olin nimittäin huomannut jo aiemmin inspiroivasta ruokasienien FB-ryhmästä ohjeen punajuuri-sienisalaatille. Tein illalla salaatin valmiiksi odottamaan seuraavan päivän lounasta. Ohjeessa oli käytetty suunnilleen kolmannes kaikkia aineita ja kastikkeena smetanaa. Minä tein oman version salaatista (ja varmasti teen pian uudestaan!).

200 g suolasieniä liuotettuna
200 g keitettyä ja raastettua punajuurta
1 iso sipuli (n. 100 g)

1 dl ranskankermaa
1 korkillinen etikkaa
ripaus sokeria

Liota suolasienistä (minulla oli karva-, haapa-, kangas- ja mustarouskuja) ylimääräinen suola pois, vaihda vettä useampaan kertaan. Sieniin saa kyllä jäädä suolaa; jos menee liian suolattamaksi tai käytät suolaamattomia sieniä, lisää kastikkeeseen suolaa. Pilko sienet hienoksi.

Keitä punajuuret kypsiksi, jäähdytä ne kylmässä vedessä ja kuori. Raasta punajuuret raastimen karkealla terällä. Silppua sipuli hienoksi silpuksi. 

Sekoita kastikkeen aineet kulhossa, käytä enemmän etikkaa jos pidät etikkaisesta mausta, käytä enemmän sokeria jos kaipaat makeutta. 

Sekoita kaikki salaatin aineet keskenään ja anna maustua seuraavaan päivään. 

Tämä oli ihan käsittämättömän hyvää! Tekisi mieli sanoa että parempaa kuin sienisalaatti ja parempaa kuin punajuurisalaatti. Ja yhdessä tuon suutarinlohileivän kanssa ihan täydellinen yhdistelmä, jotenkin niin suomalainen makumaailma. Salaatti sopisi hyvin joulupöytäänkin. 


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Onpas erikoinen kombo, mutta varmasti hyvää.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä on kyllä yksi tämän vuoden positiivisista sieniyllätyksistä: noinkin perusjutuista saa aikaan jotain noin käsittämättömän herkullista.