sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Aleksis Kiven päivä ja peuranniska padassa

 
Hyvää Aleksis Kiven päivää! Vai pitääkö jo sanoa ehtoota? Lempikirjailijani päivä osuu parhaaseen metsästysaikaan, kuten sopiikin metsämiehelle. 
 

 
Tänä viikonloppuna isällä alkoi hirvestys ja ensimmäisenä jahtipäivänä hän kaatoi hirven, hieno juttu! Tulevan etäviikon ruuat ovat selvillä: sieniä sekä hirven maksaa ja kieltä. Minä leikkasin viikonloppuna marjapensaat muutaman vuoden tauon jälkeen, melkoinen urakka oli leikata kaikki 10 mustaherukkaa, 4 punaherukkaa, 1 viherherukka ja 6 karviaista. Lapset kantoivat oksat juhannuskokkoon, ensi vuonna on mitä polttaa. 
 
Otin mökille lähtiessäni mukaan peuranniskan, yli kolmekiloisen palan lihaa luineen. Haudutin sen tällä kertaa padassa hellalla hissukseen, maustoin sillä mitä mökillä oli, yrttejäkin vielä löytyi vähän. Maustaminen ei oikeastaan ole ollenkaan tarkkaa, laita sellaista mitä on. Kasvikset olivat pääasiassa liemen maustamista varten, paljoa enempää ei pataan olisi mahtunutkaan.

yli 3 kg peuranniska
voita/öljyä
n. 10 pikkusipulia
1 iso porkkana
1 dl vettä
3 tl suolaa
1 tl pippureita jauhettuna
1 tl chiliä
½ tl jauhettua inkivääriä 
1 tl sinapinsiemeniä
1 rkl tummaa balsamicoa
nippu yrttejä (lipstikka, persilja, sitruunatimjami)

Paista peuranniska voin ja öljyn seoksessa joka puolelta kuumassa padassa. Lisää pataan kuoritut sipulit ja pilkottu porkkana sekä vähän vettä. Mausta haluamallasi tavalla ja hauduta vähintään 5 tuntia miedolla lämmöllä.

Kun liha on revittävän kypsää, irrota lihat luista. Siivilöi liemi, ota sipulit talteen. Kaada sipulit ja lientä lihan joukkoon. Syö sellaisenaan uuniperunoiden ja -kasvisten kanssa.

Lihaa voi käyttää myös kastikkeisiin, leipiin, hodareihin, ihan mihin vaan. Hyvää tummaa maukasta lihaa.Olen aiemminkin tehnyt peuranniskaa monella tapaa, useimmiten juurikin patoja tai keittoja. Huomasin vaan, etten ole näitä kuitenkaan kirjannut blogiin ylös, joten tässä on nyt yksi hyvä tapa valmistaa peuranniskaa. Tavoitteena on saada tähän blogiin jokaisen (meillä käytetyn) riistaeläimen osasta vähintään yksi resepti, mielummin useampia. Niska on yksi monipuolisimpia raaka-aineita: kun sen ensin valmistaa kypsäksi, voi siitä loihtia melkein mitä vaan sen jälkeen.

2 kommenttia:

Sohvi kirjoitti...

Hirvi, kauris, nauta, sika... Kaikissa on niska hyvää ja helppoa ruokaa. Tulee halvaksikin muihin osiin nähden. Minä olen muuten tämän blogin myötä oppinut keittelemään liemiä, pitäisi vain ostaa isompi kattila siihen puuhaan. Ruokatrendi omassa kokkauksessa muutenkin on slow food, hitaasti hyvä tulee... 😄

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä, tämän voi valmistaa mistä tahansa eläimestä, hyvää tule evarmasti. Ja kiitos, olipa kiva kuulla :)