sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Paistettu jäniksen file ja hyvä kastike


Nyt on tarjolla poikkeuksellista jänistä, nimittäin tämä ruoka on valmistettu miehen ensimmäisestä jousella ampumasta jäniksestä (rusakosta siis). Jänis oli koon perusteella aika nuori, ehkä viime kesän poikasia, mutta kolme-neljä todella hyvää ateriaa siitä riittää nelihenkiselle perheelle kun tarkasti kokkaa, ja lientä vielä vähän päälle. Tämä ruoka syötiin lauantaina, samalla valmistin koko jäniksen niin, että seuraavat ateriat tulevat helposti.

Jänisliemi


jäniksen kylkiluut, ranka ja niska
vettä
1 sipuli
porkkana
pala palsternakkaa
varsisellerin varsi
kokonaisia valko- ja mustapippureita
muutama maustepippuri
2 laakerinlehteä
muutama varsi timjamia

Laita lihaisat luut kattilaan, lisää vettä niin, että kaikki peittyvät. Nosta kiehuvaksi ja kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu. Pilko sipuli (saa olla kuorineen), kuori ja pilko juurekset sekä pilko varsiselleri. Lisää kasvikset ja mausteet kattilaan ja keitä lientä n. 2 tuntia. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan ja keitä sitä kasaan n. puoleen. 

Irrotta kaikki lihat luista ja ota talteen. Niistä voi myöhemmin tehdä vaikka jänispastan, ne eivät tule tähän ruokaan. 

Jäniskastike


1-2 dl lientä
1 rkl vehnäjauhoa
1 rkl mustaherukkahilloa
1 dl kermaa
pannulta huuhdotut maut lihojen paistamisen jälkeen

Kaada vahvaa lientä kattilaan, vatkaa vehnäjauhot joukkoon. Mausta hillolla ja lorauksella kermaa. Anna kiehua kasaan samalla kun paistat lihat. Kun lihat on paistettu ja poistettu paistinpannulta, laita loraus kiehuvaa vettä pannulle ja raaputa kaikki maut talteen ja kaada kastikkeen joukkoon. Siirrä kuumalla vedellä lämmitettyyn kastikekannuun.

Paistettu jänisfilee


jäniksen fileet suupaloina
voita ja öljyä
tuoretta rosmariinia 
suolaa, mustapippuria myllystä

Pilko lihat suupaloiksi. Laita pannulle voita ja öljyä sekä rosmariinia. Kun pannu on sopivan kuuma, poista rosmariinit ja paista lihat nopeasti kuumalla pannulla yrttivoissa. Siirrä lihat lämmitetylle lautaselle folion alle ja viimeistele kastike huuhtomalla pannu. 

Tarjoa lihat kastikkeen ja perunamuusin kanssa, lisänä oli nyt mustaherukka- ja suppilovahverohilloa.

Hyvä ruoka, niin tosi hyvä ruoka. Ihan kuin jousella ammuttu jänis olisi vielä parempaa, ainakaan ei tarvitse huolehtia hauleista. Lihaa ei tällä aterialle paljoa tullut, mutta ihan riittävästi kuitenkin. Kaikki tykkäsivät todella paljon, kuopus totesi vielä illemmalla, että kyllä oli hyvää ruokaa.

Miehen ottama kuva

3 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Oi oi oi, mitä herkkua! Ajattelin kanssa paistaa rusakonfilettä tällä viikolla. Mies ampui pihasta kyttäämällä rusakon. Oli vähän sellainen syö ja tule syödyksi -tilanne, kun nököhammas pisteli poskeen meidän suklaakirsikan oksat. Kiipesi verkon yli, pirulainen!

Mies yleensä metsästää jousella, mutta tämän ampui haulikolla. Meillä on mäyräkoira, joka ajaa jänistä hitaasti, niin se sopii hyvin jousimetsästykseen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, meillä jänikset syödään usein juurikin papujen tai omenan kanssa. Korostaa sitä jäniksen makua sopivasti sen mukaan mitä se on syönyt.

Mäyräkoirat on ihania <3

Anonyymi kirjoitti...

EI SAA SYÖDÄ PUPUJA :( :( :( :( :(