perjantai 4. syyskuuta 2020

Suomalaisen ruuan päivä: perinteiset porsaankyljykset Mallaspossusta


Tänään on suomalaisen ruuan päivä. Meillä nyt syödään suomalaista ruokaa joka päivä, mutta merkkipäivän kunniaksi hain palstalta ison kimpun auringonkukkia ja katoin pöydän tavallista kauniimmin. Mikä ruoka voisi sopia suomalaisen ruuan päivään paremmin kuin tavallista paremmasta possusta tehdyt kyljykset, juuri nostetut omat perunat, höyrytetyt kasvikset ja avomaalta haettu kurkku. Kaikista raaka-aineista pippuri oli ainoa, mikä ei ollut kotimaista alkuperää.


Kyselin jo twitterin parviälyltä, että mitä näistä upeista kyljyksistä tekisi, mutta loppujen lopuksi turvauduin isotätini vanhaan keittokirjaan, eli Koskimiehen ja Somersalon Keittotaito-kirjaan vuodelta 1934 (Karkun Emäntäkoulusta lokakuussa 1937). Tein siis lapsuudesta tutulla tapaa kyljykset, ei näitä montaa kertaa silloinkaan syöty, mutta ehkä useammin kuitenkin kuin nykyisin.

Nyt on kunnollista

reilu 1 kg kyljyksiä
sinappia
pippuria
reilu 1 rkl vehnäjauhoa
suolaa
1 iso muna tai 2 pientä
1 dl korppujauhoa
voita/öljyä
2 dl kermaa

Sivele kyljykset kauttaaltaan sinapilla, rouhi vähän pippuria päälle. Sekoita suola ja vehnäjauhot sekaisin lautasella. Riko muna(t) toiselle lautaselle, ja kaada korppujauhot kolmannelle. Käytä pihvit vehnäjauhossa, munassa ja lopuksi korppujauhossa, ja paista niihin hyvä pinta voin ja öljyn seoksessa. Siirrä kyljykset uunivuokaan ja kaada kerma pohjalle. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja hauduta 180-asteisessa uunissa pihvien paksuudesta riippuen 30-40 minuuttia. Nämä olivat kunnollisen kokoisia, ja haudutin sen 40 minuuttia.

Ruoka oli hyvää, niin sydäntä lämmittävän hyvää, liha tuli kaluttua luuta myöten. Uunissa hautunut kerma maustoi perunat herkullisesti, ja höyrytetyt kasvikset ja kurkku tasapainoittivat ateriaa. Mies pakkasi ylimääräisen kyljyksen kastikkeineen sekä loput perunat mökille mukaan, meillä muilla on viikonlopulle muita suunnitelmia. 

ps. Olen ollut parina päivänä toimistolla töissä. Kaiken muun hyvän lisäksi se, että Mallaspossua saa Hakaniemen hallista on ihan parasta!

7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Aivan kuolattavan hyvän näköistä!!!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä, kiva jos se näkyy ;) Tämä ateria tullaan muistamaan pitkään <3

Riitta kirjoitti...

Näitä tulen testaamaan, kuulostaa ja näyttää mielettömän hyvältä! Rrrrrakastan vanhoja reseptejä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Riitta, <3 Sama Täällä!

Riitta kirjoitti...

Tulin vielä varmistamaan ainekset, meillä nimittäin syödään tätä tänään! :-) Meinasin laittaa samaan pataan hautumaan vielä ruusukaaleja, sopinevat tähän mainiosti.

sauvajyvänen kirjoitti...

Riitta, ihana idea tuo ruusukaalit! Laitan niitä mukaan seuraavalla kerralla, tätä nimittin tilattiin uudestaan :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tänään käytin ohjettasi, kyljykset ovat nyt uunissa, toivottavasti onnistuvat yhtä hyvin kuin sinulla!