maanantai 15. heinäkuuta 2019

Prometheus-juhla: Menu


Meillä vietettiin esikoisen Prometheus-juhlaa sunnuntaina. Leirijuhla oli viikko sitten, ja eilen juhlimme meillä kotona sukulaisten ja ystävien kanssa, väkeä oli kolmisenkymmentä, ja illalla vielä 10 lisää. Kaikki onnistui hienosti, ja sankari (ja koko perhe) oli todella tyytyväinen juhliin. Juhlia oli suunniteltu ja valmisteltu pitkään ja hartaasti, ajattelinkin kirjata itselleni tulevaisuutta varten vähän asioita ylös. Teen pari postausta tarjoiluista ja ehkä jotain järjestelyistäkin (ja juttutoivomuksiakin saa esittää). 

Olen vielä siinä juhlien jälkeisessä euforiassa, tiedätte sen tunteen kun takana on onnistuneet, lämminhenkiset ja tunteikkaat juhlat, ja on edelleen mukavaa fiilistellä niitä (anteeksi huutomerkit). Koti siivottuna, kukkia pöydillä ja vähän muuallakin (kukat floristimestari Pirjo Koppi, sekä tietysti nuoren saamat upeat ruusut ja liljat) sekä jääkaapissa vielä herkkuja, mutta ei liikaa ruokahävikkiä ajatellen.

Ajattelin aloittaa helpolla ja mieluisalla aiheella, eli kerron millainen ruoka meillä oli näissä juhlissa. Kakkukahveista sitten toisella kertaa. Menu on pitkälti nuoren toivoma, ja hyvin tyypillinen meidän suvun juhlissa: perinteistä ja yksinkertaista hyvää ruokaa.

Vihreä salaatti sekä
Pähkinöitä, siemeniä, oliiveja ja feta-juustoa
Italiansalaatti
Hirven jääpaisti
Savulohi
Silli
Uudet perunat

Leipä ja voi


Minulla oli juhlapäivänä apuvoimia Kahvelosta. Ilse.Kahvelo teki viherslaatin ostamistani raaka-aineista, ja millaisen tekikään! Salaattia sai tuunata hyvillä oliiveilla, fetalla sekä siemenillä ja pähkinöillä. Kastiketta ei ollut, vieressä oli tuoretta oliiviöljyä ja vadelmaviinietikkaa. Toisena salaattina oli (meille) perinteinen italiansalaatti, siitä tykkää suunnilleen kaikki. Juhlavuus tulee siitä, että sitä toivotaan juhliin. Salaattiin käytin 1 kg täysjyväpastaa, 900 g hyvää kinkkua, 800 g sekavihanneksia, 800 g he-ma-pa, 6 todella isoa omenaa, 1 prk majoneesia, 3 prk kermaviiliä ja 1 prk creme fraichea, 7 korkillista etikkaa ja sopivasti sinappia, suolaa ja sokeria. Italiansalaatin tein edellisenä päivänä.

Tein kaksi kolmen kilon jääpaistia hirvestä (miehen ampumasta, merkattu jo syksyllä erityisesti näitä juhlia varten). Liha oli suussasulavan mureaa ja se tuntui maistuvan kaikille. Paistoin lihan 72-asteiseksi, minulla on tapana tehdä juhliin paisti kunnolla kypsäksi. Jääpaistissa ei ole kuivumisen vaaraa joten se on sopivan mureaa kypsänäkin. Jääpaisti on hyvä juhlatarjottava, sillä se onnistuu ihan aina, ja on vaivaton valmistaa. Paisti oli uunissa perjantain ja lauantain välisen yön, mausteliemessä lauantain.

Ja sitten kala! Mainitsin jo instan puolella, että sain kunnian olla Maxin kalan uuden myymälän ensimmäinen asiakas. Luin nimittäin keväällä, että juuri tähän väliin sattuu heidän kesäloma ("loma") ja muutto. Otin heti yhteyttä, kun ajattelin ettei kaloja vaan voi hankkia muualta kuin Maxilta. Hetken mietittyään (kiitos Jan!) sain lupauksen, että kalan hankkiminen onnistuukin. Niinpä sitten lauantaina ajettiin miehen kanssa Kauklahteen, ja pääsin remontin keskelle hakemaan kaloja. Kassakone tuli testattua, ja jääkonekin toimii! Ja se kala, voi hyvänen aika kuinka hyvää se olikaan ihan kaikkien mielestä. Kalaa jäi vähän yli, mutta ei yhtään liikaa. Juuri sopivasti niin, että saadaan herkutella vähän alkuviikosta, ja saan siitä pakastimen kautta pari nopeaa ruokaa.

Ja se silli! Ilse.Kahvelo teki sitä etukäteen ison annoksen, mutta koska se oli niin hyvää, sitä meni paljon. Niin hyvää silliä ei saa muualta, tästä laitan reseptiä tulemaan myöhemmin (siskolle tiedoksi).

Ja jotta minullakin olisi jotain kontribuutiota ruokaan, heräsin juhla-aamuna klo 6.10 ja saatuani silmät auki suuntasin fiilistellen palstalle, aivan upea onnellinen aamu. Nostin vajaan ämpärillisen perunoita (ne ehtivät juuri sopivan kokoisiksi). Pesin perunat ja laitoin kylmään veteen odottamaan keittämistä sopivasti  juuri ennen ruokailua. Juhlapäivänä läheltä nostetut perunat olivat juuri niin hyviä kuin vain voi olla. Pestessä numero-fani laski perunoita, varasin niitä 4 kpl/hlö, niitä jäi kyllä ihan reilusti yli, mutta saman määrän laskisin uudestaan.

Suuret kiitokset ihanille vieraille sekä kaikille muille jotka mahdollistivat meille onnistuneet, lämpimät ja ikimuistoiset juhlat. Ja ennen kaikkea onnea upealle nuorelle! Hänen kanssaan oli niin mukava suunnitella ja järjestää juhlat 💕

10 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Ihana menu! Arvostaisin kovasti ruokaa, jonka eteen on nähty noin suuri vaiva. Perunat oikein pisteenä i:n päälle. Onnea nuorelle ja onnea vanhemmille!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos!

Nanna kirjoitti...

Täydellinen menu! Meillä tulee olemaan myös savukala, hirvi, perunat, vihersalaatti...

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, oi miten täydelliseltä kuulostaa teilläkin ;)

Ulla kirjoitti...

Todella ihana menu, ja mitä palvelua Maxin kalalta!
Sillin reseptiä jään odottamaan :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Ei ole suotta Max valittu vuoden nuoreksi pääkaupunkiseudn yrittäjäksi. Ihan sanattomaksi vetää kun ajattelee hänen kauppaa ja palveluhenkisyyttä ja kalan laatua.

Anonyymi kirjoitti...

Olisin syönyt enemmän kuin 4 kpl juuri maasta nostettuja perunoita:) näiden kaikkien herkkujen lisäksi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä niitä varmasti moni söikin enemmän kuin neljä. Mutta koska joukkoon mahtui niitäkin, jotka eivät syöneet yhtään tai korkeintaan yhden, keskimäärin se riitti oikein hyvin. Perunoita jäi perheelle vielä parille aterialle, ja muutaman lopulta heitin poiskin. Se olikin ainoa ruokahävikki näistä juhlista, olen niin tyytyväinen.

Merituuli kirjoitti...

Hienot juhlat ja tarjottavat! Harmittaa vähän vieläkin että meillä protulainen ei juhlia halunnut.

sauvajyvänen kirjoitti...

Merituuli, kiitos! Ja ymmärrän harmituksen, meillä muistellaan lämmöllä näitä juhlia vielä pitkään. Mutta nuoren sana painaa eniten tässä asiassa ja sitä tulee kunnioittaa :)