perjantai 19. heinäkuuta 2019

Se paras sipulisilli juhliin


Minä olen saanut Ilse.Kahvelon tekemää fantastista sipulisilliä ensimmäisen kerran muistaakseni hänen puutarhajuhlissa joskus kauan kauan sitten. Hän teki sitä myös minun nelikymppisille (siis ihan just hetki sitten miten niin aika kuluu nopeasti). Tiesin jo keväällä juhliin tulevan uusia perunoita, joten tilasin Kahvelosta myös sipulisilliä.

Ja millaista silliä se olikaan! Tiedättekö, silli oli maustettu laakerinlehdillä, jotka oli kerätty Pohjois-Italiasta vaellusreissulla Ilse.Kahvelon puolison professuuri-laakerinlehtiseppelettä varten. Professorin luvalla tästä upeasta laakeriseppeleestä irtosi laakerinlehtiä nyt esikoisen Prometheus-juhlien sipulisilliä varten. Kiitos, on kyllä etuoikeutettu olo 💚. Ja jos joku joskus miettii mikä erottaa juhlan arjesta, niin isona tekijänä on juuri tällaiset yksityiskohdat, eikö vain.

Tämän sillin ohje on mukaeltu Michael Björklundin ohjeesta, samanlainen tämä ohje ei kuitenkaan ole. Juhlissa silliä oli 900 g ja lientä sen mukaisesti, mutta laitan tähän kuitenkin alkuperäisessä ohjeessa olevan määrän. Jos haluaa, voi ostaa kokonaiset sillit ja liottaa kalan ja fileoida itse, tai sitten voi ostaa valmiita fileitä. Tärkeää kuitenkin on, ettei osta matjes- tai maustesilliä.

4 sillifilettä (tai kaksi silliä)
1 dl etikkaa (10 %)
1½ dl vettä
1 dl sokeria
laakerinlehtiä
2 sipulia ohueksi leikattuna

sipulinvarsia
tilliä

Viipaloi sillifileet (tai fileoi ja viipaloi kokonaiset sillit). Kiehauta etikka, vesi, sokeri ja laakerinlehdet. Anna liemen jäähtyä huoneenläpöön. Lado silli ja sipulit astiaan ja kaada mausteliemi päälle. Anna maustua kylmässä ainakin yön yli. Asettele sillit tarjolle ja viipaloi tuoretta sipulia ja/tai sipulinvarsia reilusti päälle, koristele tillillä. Ihan parasta silliä, tätä reseptiä pyysi useampikin juhlavieras!

3 kommenttia:

Rouva Raadelmasta kirjoitti...

Ihanat juhlatarjoilut teillä, vesi herahti kielelle! Tätä silliä on ihan pakko kokeilla. Kuinka paljon laakerinlehtiä menee suunnilleen julkaisemaasi reseptiin? Pidän kovasti laakerinlehden mausta eikä kai niitä liikaa voi laittakaapa, mutta kokin arvio olisi tervetullut 😊.

Rouva Raadelmasta kirjoitti...

No johan nyt sormet lipsuivat padillä: siis ei kai voi liikaa laittaa ja jokin arvio olisi tervetullut! 😊😊😊

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos!tuohon määrään voisi varmaankin laittaa pari laakerinlehteä. Tosiaan ei niitä liikaa voi olla :)